روغنها و باورهای نادرست را بشناسیم
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت:
شایعات و باورهای نادرست در مورد گروههای مختلف مواد غذایی در جامعه وجود دارد که یکی از گروههای غذایی که باورهای نادرست زیادی درخصوص آن هست و باعث سردرگمی مردم شده، روغنها و چربیهای مصرفی است.
یکی از باورهای شایع و نادرست در جامعه این است که “روغن دنبه طبیعی است و چربی خون را بالا نمیبرد، ولی روغنهای گیاهی و کارخانهای سرطانزا هستند.” که این یک باور اشتباه است. در واقع روغن دنبه بهعنوان یک روغن حیوانی بهطور عمده حاوی چربیهای اشباع است.
مصرف بیش از حد چربیهای اشباع با افزایش سطح کلسترول بد خون، افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطانها و مرگ ناشی از آنها مرتبط هستند.
طبق دستورالعملهای تغذیهای دنیا، مصرف چربیهای اشباع باید محدود شود و کمتر از ۱۰ درصد انرژی دریافتی را تشکیل دهد. روغنهای گیاهی مایع بهطور عمده از چربیهای غیر اشباع تشکیل شدهاند و میزان ترانس آنها بسیار کم و کمتر از ۰.۵ است.
چنانچه این روغنها بهدرستی نگهداری و استفاده شوند و در حد تعادل مصرف شوند، میتوانند برای سلامتی مفید باشند. حتی مصرف برخی از این روغنها مانند روغن زیتون برای پیشگیری از سرطان توصیه شده است.
نکته قابل توجه این است که اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در این روغنها مستعد اکسیدهشدن و تشکیل ترکیبات مضر برای سلامتی هستند.
در کارخانجات تولید روغنهای گیاهی، با اضافهکردن مواد آنتیاکسیدان مانند ویتامین E از این فرآیند جلوگیری میشود. در مورد مصرف خانگی نیز باید از حرارتدهی بیش از حد و طولانی مدت به روغنهای مایع پرهیز کرد، در غیر اینصورت چربیهای موجود در این روغنها اکسید شده و ترکیبات سرطانزا تولید میکنند.
انتهای پیام