پنج‌شنبه 22 خرداد 1404
29.8 C
Tehran
خانه Blog

واکسن ترکیبی کووید و آنفلوآنزای نوواوکس پاسخ ایمنی قوی در یک مطالعه بالینی نشان داد

واکسن ترکیبی کووید و آنفلوآنزای نوواوکس پاسخ ایمنی قوی در یک مطالعه بالینی نشان داد

واکسن ترکیبی آزمایشی کووید۱۹ و آنفلوآنزا، و هم‌چنین واکسن مستقل آنفلوآنزای شرکت نواواکس، در یک مطالعه فاز نهایی در بزرگسالان ۶۵ سال به بالا، پاسخ ایمنی قوی‌ای ایجاد کردند که با واکسن‌های تاییدشده موجود علیه این ویروس‌ها قابل مقایسه است.

نوواوکس اعلام کرد که هر دو کاندیدای واکسن به‌خوبی تحمل شده‌اند و نگرانی جدیدی از نظر ایمنی وجود ندارد.

در پی این خبر، سهام شرکت در معاملات پیش‌گشایش بازار ۱.۳ درصد رشد کرد و به ۷.۲۹ دلار رسید.

این شرکت سال گذشته قراردادی به ارزش حداکثر ۱.۲ میلیارد دلار با شرکت سانوفی امضا کرد تا واکسن کووید۱۹ خود با نام نواکسووید (Nuvaxovid) را تجاری‌سازی کرده و توسعه دهد. این واکسن ماه گذشته موفق به دریافت تاییدیه از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) شد.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

فروش اینترنتی واکسن «گارداسیل» غیرقانونی است

فروش اینترنتی واکسن «گارداسیل» غیرقانونی است

سرپرست اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو با هشدار نسبت به عرضه دارو در فضای مجازی تاکید کرد که فروش واکسن گارداسیل و سایر داروها تنها از مسیر داروخانه‌ها مجاز است و عرضه آن در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی ممنوع و غیرقانونی است.

دکتر سعید مهرزادی با بیان اینکه منبع تامین دارو و شرایط نگهداری آن نقش حیاتی در سلامت دارو دارد، گفت: تامین و عرضه واکسن‌ها باید با رعایت اصول علمی و زنجیره سرد صورت گیرد، در غیر این صورت، واکسن اثربخشی لازم را نخواهد داشت.

سلامت واکسن‌هایی که در وبسایت‌های غیرمجاز به فروش می‌رسند، قابل تضمین نیست و احتمال تقلبی‌بودن، فساد یا خطرناک بودن آن‌ها وجود دارد، چراکه شرایط نگهداری و حمل‌ونقل این محصولات مطابق با استانداردهای سازمان غذا‌و‌دارو نیست.

مهرزادی با هشدار نسبت به خطرات خرید دارو از منابع غیرقانونی افزود: مردم نباید فریب تبلیغات گمراه‌کننده در فضای مجازی را بخورند. این سایت‌ها نه تنها اطلاعات غلط ارائه می‌دهند، بلکه هیچ‌گونه نظارتی نیز بر کیفیت محصولاتشان وجود ندارد و این موضوع می‌تواند سلامت افراد را به‌شدت تهدید کند.

سرپرست اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو از شناسایی و فیلتر سایت‌های متخلف خبر داد و تصریح کرد: با همکاری مراجع قضایی، برخورد قانونی با فروشندگان غیرمجاز دارو در حال انجام است و با هرگونه تخلف در این زمینه به‌صورت جدی برخورد خواهد شد.

مهرزادی در پایان از شهروندان خواست برای خرید واکسن گارداسیل و سایر داروها فقط به داروخانه‌های معتبر مراجعه کرده و در صورت مشاهده تخلف، موضوع را از طریق سامانه‌های رسمی سازمان غذا و دارو گزارش دهند./تسنیم/

انتهای پیام

افزایش نگران‌کننده مواد افیونی نوظهور؛ زنگ خطر آژانس مواد مخدر اروپا

افزایش نگران‌کننده مواد افیونی نوظهور؛ زنگ خطر آژانس مواد مخدر اروپا

براساس گزارش سالانه آژانس مواد مخدر اتحادیه اروپا، محموله‌های بزرگ مواد مخدر تفننی ناشناخته و انواع جدید و قوی‌تری از مواد افیونی، تهدیدی جدی برای اروپا محسوب می‌شوند. هم‌زمان، وضعیت قاچاق کوکائین و حشیش نیز رو به وخامت است. در سال ۲۰۲۳، میزان توقیف کاتینون‌های مصنوعی به ۳۷ تن رسید؛ موادی محرک که عمدتا از هند وارد شده‌اند. هم‌چنین هفت نوع جدید از این ترکیبات شناسایی شده که نشان‌دهنده افزایش نگران‌کننده مصرف آن‌هاست.

این گزارش نسبت به گسترش مواد افیونی مصنوعی مانند نیتازن‌ها نیز هشدار داده است؛ موادی بسیار قوی‌تر از هروئین و حتی فنتانیل که خطر مسمومیت شدید دارند و با افزایش موارد مرگ ناشی از اوردوز در کشورهایی مانند آمریکا و بریتانیا مرتبط دانسته می‌شوند.

داده‌های ۲۷ کشور اتحادیه اروپا به‌همراه نروژ و ترکیه که در این گزارش تحت پوشش قرار گرفته است، بر ضرورت تقویت سامانه‌های پایش و هشدار، و افزایش آمادگی و همکاری میان‌بخشی برای مقابله با تهدیدهای ناشی از مواد مخدر تاکید دارد.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

داروی جدید Trevogrumab به بیماران مصرف‌کننده Wegovy در حفظ توده عضلانی کمک کرد

داروی جدید Trevogrumab به بیماران مصرف‌کننده Wegovy در حفظ توده عضلانی کمک کرد

ریجنرون اعلام کرد که در یک مطالعه فاز میانی داروی آزمایشی این شرکت با نام ترِوُگروماب (trevogrumabs) هم‌زمان با مصرف داروی پرطرفدار کاهش وزن وگووی شرکت نووُ نوردیسک به بیماران کمک کرد  تا ۵۱ درصد از توده‌ عضلانی خود را حفظ کرده و میزان چربی بیشتری از دست بدهند.

در مطالعه‌ای با مشارکت ۵۹۹ نفر، افرادی که تنها وگووی مصرف کرده بودند، به‌طور میانگین ۷.۹ پوند از عضله‌های خود را از دست دادند، در حالی‌که مصرف ترکیبی ترِوُگروماب با وگووی، این میزان را به حدود ۴.۲ پوند کاهش داد.

ترکیب دارویی مذکور باعث شد بیماران تا ۱۱.۳ درصد از وزن بدن خود را کاهش دهند، در حالی که این میزان برای افرادی که تنها از وگووی استفاده کرده بودند،  ۱۰.۴ درصد بود.

این نتایج در رقابتی نزدیک با حدود دوازده شرکت دیگر که تلاش می‌کنند داروهای ضدچاقی‌ای تولید کنند که از کاهش توده عضلانی جلوگیری می‌کند موفقیتی زودهنگام برای ریجنرون به شمار می‌رود؛ رقابتی که با هدف دستیابی به بخشی از بازار ۱۵۰ میلیارد دلاری داروهای لاغری در جریان است.

ریجنرون هم‌چنین خبر داد که در قالب قراردادی به ارزش حداکثر ۲.۰۱ میلیارد دلار، مجوز یک داروی آزمایشی درمان چاقی را از شرکت چینی Hansoh Pharmaceuticals دریافت خواهد کرد.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

آیا ویروس HPV از طریق استخر و سرویس بهداشتی عمومی منتقل می‌شود؟

آیا ویروس HPV از طریق استخر و سرویس بهداشتی عمومی منتقل می‌شود؟

استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتقاد از انتشار اطلاعات نادرست درباره ویروس HPV در شبکه‌های اجتماعی بر لزوم نظارت و آگاه‌سازی عمومی تاکید کرد.

دکتر مینو محرز، متخصص و استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره گسترش اطلاعات نادرست پیرامون ویروس HPV به‌ویژه در فضای اینستاگرام، نسبت به اثرات منفی آن بر سلامت روان جامعه هشدار داد.

وی با انتقاد از انتشار محتوای غیردقیق و گمراه‌کننده در فضای مجازی، گفت: متاسفانه مشاهده می‌شود که برخی افراد بدون تخصص و صرفا با روپوش پزشکی، اطلاعات غلط درباره ویروس HPV منتشر می‌کنند. برای مثال ادعا می‌کنند که این ویروس از طریق آب استخر یا لوله‌های سرویس‌های بهداشتی عمومی منتقل می‌شود، در حالی‌که این موضوع کاملا نادرست است و موجب ترس و اضطراب بی‌مورد در خانواده‌ها می‌شود.

محرز با بیان اینکه ویروس HPV عامل ایجاد زگیل‌های پوستی به‌ویژه در ناحیه تناسلی است، افزود: بر اساس تحقیقات انجام‌شده بر بیش از ۵۰ هزار نمونه مبتلا در ایران، شایع‌ترین انواع ویروس HPV در کشور، نوع ۶ و ۱۱ هستند؛ در حالی‌که نوع ۱۶ و ۱۸ خطرناکترین هستند؛ نوع 16 موارد کم و نوع ۱۸ بسیار نادر گزارش شده است.

این استاد بیماری‌های عفونی همچنین اظهار داشت: ارتباط HPV با سرطان دهانه رحم در ایران بسیار محدود است. هم‌چنین این ویروس از طریق خون منتقل نمی‌شود و بنابراین به جنین نمی‌رسد. با این‌حال، به زنان بارداری که دچار زگیل تناسلی هستند، توصیه می‌شود که به‌جای زایمان طبیعی، از روش سزارین استفاده کنند.

محرز درباره واکسن HPV تولید داخل توضیح داد: واکسن چهارظرفیتی بومی هم‌اکنون در کشور تولید و عرضه شده است. البته توانایی تولید نوع ۹ ظرفیتی را نیز داریم، اما بر اساس مطالعات گسترده‌ای که روی نمونه‌های موجود انجام شده، واکسن چهارظرفیتی برای شرایط کشور ما کاملا مناسب و کافی است.

او با بیان اینکه واکسن داخلی کیفیتی مشابه یا حتی بالاتر از نوع خارجی دارد و ایران سابقه‌ای نزدیک به ۱۰۰ سال در تولید واکسن دارد، افزود: در حال حاضر واکسن چهارظرفیتی مجوز عرضه در بازار را دریافت کرده، اما به دلیل تقاضای بالا، موجودی آن به‌سرعت به پایان می‌رسد.

این متخصص بیماری‌های عفونی در پایان گفت: تزریق این واکسن در سنین ۱۲ تا ۱۴ سال بهترین تاثیر را دارد. در زنان تا سن ۳۵ یا ۴۰ سالگی نیز موثر است، اما در مردان بالای ۴۰ سال دیگر اثربخشی لازم را ندارد./وبدا/

انتهای پیام

هشدار درباره تب مالت: خطر مصرف لبنیات محلی غیر پاستوریزه

هشدار درباره تب مالت: خطر مصرف لبنیات محلی غیر پاستوریزه

متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: بیماری بروسلوز (تب مالت) یک بیماری مشترک بین انسان و دام است و مصرف لبنیات آلوده به‌ویژه پنیر، شیر و بستنی از مهم‌ترین راه‌های انتقال تب مالت به شمار می‌رود.

دکتر مهران ورناصری با بیان اینکه این بیماری در ایران، اندمیک بوده و به‌صورت منطقه‌ای در نقاط مختلف کشور مشاهده می‌شود، اظهار داشت: مصرف نکردن لبنیات غیرپاستوریزه و رعایت بهداشت و اصول پیشگیری در کاهش ابتلا به این بیماری بسیار موثر است.

دکتر ورناصری توضیح داد: در برخی فرهنگ‌های محیطی، استفاده از لبنیات محلی بسیار رایج است و گاهی به‌طور مستقیم از دام‌ها تهیه می‌شوند که این امر، میزان ابتلا به بروسلوز را افزایش می‌دهد.

وی همچنین بر آلودگی شغلی در افرادی مانند چوپانان، دامداران و دامپزشکان تاکید کرد و لزوم رعایت حفاظت فردی را برای این قشر ضروری دانست.

این متخصص بیماری‌های عفونی در تشریح علائم و چالش‌های تشخیصی بروسلوز تصریح کرد: بروسلوز به صورت تب همراه با دردهای مفصلی و عضلانی نمایان می‌گردد. تعریق شبانه یکی از علائم مهم این بیماری است و دردهای مفصلی در اندام‌های مختلف از جمله لگن و کمر شایع هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به این‌که بیماری بروسلوز، علائم مشابه بسیاری از بیماری‌ها را دارد، بر اهمیت بررسی در تشخیص افتراقی، به خصوص در افراد مسن با تب مزمن و همچنین در کودکان تاکید کرد.

دکتر ورناصری درباره درمان و مهم‌ترین راهکارهای پیشگیری بروسلوز توضیح داد: پروتکل‌های درمانی بر اساس الگوی درگیری بیماری متفاوت است و نیازمند معاینات دقیق، بررسی‌های آزمایشگاهی و تصویربرداری برای تشخیص درگیری سایر ارگان‌ها است.

وی افزود: خوشبختانه درمان تب مالت در کشور ما میسر است و روش‌های درمانی مناسبی برای آن در نظر گرفته شده است. مهم‌ترین راه مقابله با این بیماری، در دو محور اصلی شامل واکسیناسیون منظم، صحیح و علمی دام‌ها و هم‌چنین پرهیز از مصرف لبنیات محلی غیرپاستوریزه می‌باشد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با ابراز نگرانی از عدم انجام منظم واکسیناسیون دام‌ها، این مسئله را عامل افزایش ابتلای افراد به تب مالت دانست و پرهیز از مصرف لبنیات محلی غیرپاستوریزه را گامی مهم و حائز اهمیت در پیشگیری از انتقال بروسلوز برشمرد./وبدا/

انتهای پیام

گروه واکسن GAVI در پی گسترش پایه اهداکنندگان در پی کاهش بودجه کمک‌های جهانی

گروه واکسن GAVI در پی گسترش پایه اهداکنندگان در پی کاهش بودجه کمک‌های جهانی

رئیس اجرایی اتحاد جهانی واکسن و ایمن‌سازی (GAVI) اعلام کرد که این سازمان در پی جذب اهداکنندگان جدید برای تامین مالی واکسیناسیون کودکان در فقیرترین کشورهای جهان است زیرا  بسیاری از حامیان قدیمی، بودجه کمک‌های بین‌المللی خود را کاهش داده‌اند.

گروه GAVI در اجلاس پیش‌رو در بروکسل که اواخر این ماه برگزار می‌شود، قصد دارد ۹ میلیارد دلار برای برنامه‌های خود در بازه زمانی ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰ جذب کند؛ با این حال، کشورهایی از جمله آمریکا، بریتانیا و فرانسه اعلام کرده‌اند که بودجه کمک‌های جهانی را در سال‌های آینده به‌طور قابل‌توجهی کاهش خواهند داد و تعهدات آن‌ها همچنان نامشخص باقی مانده است.

سانیا نیشتر در سفر خود به رباط، پایتخت مراکش گفت که گروه GAVI در تلاش است تا پایه اهداکنندگان خود را گسترش دهد و در این راستا با مقامات محلی دیدار کرد تا مراکش را به پیوستن به‌عنوان اهداکننده جدید ترغیب کند.

او هم‌چنین اشاره کرد که هند و اندونزی که پیش‌تر از حمایت‌های این گروه بهره‌مند بودند اکنون به‌عنوان اهداکنندگان به GAVI کمک می‌کنند. این گروه با کشورهای کم‌درآمد و متوسط همکاری می‌کند تا واکسن‌هایی برای بیماری‌هایی از جمله سرخک تا وبا را تامین نماید.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

ورود داروهای طراحی‌شده با هوش مصنوعی به بازار تا پایان دهه جاری

ورود داروهای طراحی‌شده با هوش مصنوعی به بازار تا پایان دهه جاری

یک استارت‌آپ دارویی اعلام کرده است که نخستین داروهای کاملا طراحی‌شده با هوش مصنوعی (AI) ممکن است تا پایان این دهه وارد بازار شوند.

الکس ژاورونکو، مدیرعامل شرکت اینسیلیکو مدیسن (Insilico Medicine) گفت: اگر این اتفاق طی ۵ تا ۶ سال آینده رخ ندهد، شگفت‌زده خواهم شد؛ امیدواریم ما نخستین شرکتی باشیم که به این هدف دست می‌یابد.

با وجود امیدواری به نقش هوش مصنوعی در کاهش هزینه و زمان توسعه دارو، تاکنون هیچ داروی تاییدشده‌ای از این مسیر به بازار عرضه نشده است؛ با این‌حال، شرکت تاکدا در مراحل پایانی آزمایش یک داروی پسوریازیس قرار دارد که با کمک AI طراحی شده و انتظار می‌رود داده‌های مربوط به آن در سال جاری منتشر شود.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

 

 

داروی شرکت Insmed برای بیماری نادر ریه در مطالعه فاز میانی کسب موفقیت کرد

داروی شرکت Insmed برای بیماری نادر ریه در مطالعه فاز میانی کسب موفقیت کرد

اینسمد (Insmed) اعلام کرد که داروی آزمایشی این شرکت در یک مطالعه فاز میانی، به‌طوری قابل‌توجه فشار خون در ریه‌ها را کاهش داده و ظرفیت ورزشی بیماران را بهبود بخشیده است؛ خبری که موجب افزایش ۲۸ درصدی ارزش سهام این شرکت در معاملات پیش‌گشایش شد.

داروی استنشاقی ترپروستینیل پامیتیل (treprostinil palmitil) که به‌صورت روزانه از طریق دستگاه استنشاق می‌شود، در مطالعه‌ای با ۱۲۰ بیمار توانست فشار خون ریوی را تا ۳۵ درصد نسبت به دارونما کاهش دهد. این موفقیت بالقوه می‌تواند شرکت اینسمد را در رقابت با داروی تزریقی وینرِوِر (Winrevair) شرکت مِرک قرار داده و یک گزینه‌ درمانی آسان‌تر در اختیار بیماران قرار دهد.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

آغاز مطالعه جدید داروی کاهش وزن  CagriSema توسط نووُ نوردیسک

آغاز مطالعه جدید داروی کاهش وزن  CagriSema توسط نووُ نوردیسک

شرکت نووُ نوردیسک مطالعه فاز نهایی جدیدی را برای داروی آزمایشی نسل جدید خود در حوزه درمان چاقی با نام کاگریسِما (CagriSema)  آغاز کرده است. این اقدام با هدف جلب اطمینان بازار نسبت به ظرفیت درمانی این دارو انجام می‌شود، پس از آن‌که نتایج دو مطالعه قبلی، انتظارات را برآورده نکرد.

نووُ نوردیسک اعلام کرده است که هدف این مطالعه، ارزیابی میزان اثربخشی کاگریسِما در کمک به افراد مبتلا به چاقی برای کاهش وزن و حفظ آن در بلندمدت است.

این شرکت پیش‌تر کاگریسِما را به‌عنوان نسخه‌ای قدرتمندتر از داروی پرفروش خود، وگووی معرفی کرده بود؛ موضوعی که موجب افزایش انتظارات بازار نسبت به برتری این دارو در مقایسه با رقیب آمریکایی‌اش، مونجارو (Mounjaro) تولید شرکت ایلای لی‌لی شده بود.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

هشدار درباره کبد چرب پنهان؛ عادات غذایی نادرست زمینه‌ساز بیماری‌های مزمن و سرطان

هشدار درباره کبد چرب پنهان؛ عادات غذایی نادرست زمینه‌ساز بیماری‌های مزمن و سرطان

متخصص تغذیه، با هشدار نسبت به خاموش بودن بیماری کبد چرب در مراحل اولیه، گفت: بی‌توجهی به عادات غذایی می‌تواند به بهای ابتلا به بیماری‌های مزمن و حتی سرطان تمام شود.

دکتر سیدعلی کشاورز، متخصص تغذیه با اشاره به افزایش بی‌سابقه‌ی کبد چرب در میان جوانان و میانسالان هشدار داد و گفت: کبد چرب بیماری خاموشی است که تا مراحل پیشرفته معمولا هیچ علامت مشخصی ندارد و متاسفانه زمانی که بروز پیدا می‌کند، ممکن است وارد مرحله‌ی خطرناک یا حتی سرطانی شده باشد. اغلب افرادی که به ظاهر مشکلی ندارند اما سبک تغذیه‌ای ناسالم دارند، در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دارند.

وی با تاکید بر اینکه افراد مبتلا به کبد چرب معمولا در میانسالی دچار عوارضی چون چربی خون بالا، قند خون بالا و حتی سکته می‌شوند، گفت: رژیم‌های خاص مانند کتوژنیک برای این افراد توصیه نمی‌شود، چرا که ممکن است وضعیت کبد چرب را تشدید کند. در عوض، رژیم‌های فستینگ یا روزه‌داری متناوب می‌تواند در صورتی‌که صحیح اجرا شود، مفید باشد.

به گفته وی؛ فرد ۱۶ ساعت چیزی نمی‌خورد و در ۸ ساعت مجاز به غذا خوردن است، اما باز هم باید مراقب باشد که در آن ۸ ساعت سراغ غذاهای کم‌ارزش نرود.

کشاورز در ادامه به نیاز روزانه بدن به پروتئین اشاره کرد و افزود: مقدار مورد نیاز پروتئین به عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت، توده بدنی، قد و وزن بستگی دارد و باید توسط کارشناس تغذیه به‌طور دقیق محاسبه شود و مصرف ناکافی یا بیش‌ازحد پروتئین هر دو می‌تواند عوارضی برای بدن داشته باشد.

از شیشلیک تا شکلات؛ دشمنان پنهان کبد شما

وی با اشاره به عوامل ایجاد کبد چرب، گفت: مهم‌ترین عامل مصرف مشروبات الکلی است. پس از آن، مصرف مداوم فست‌فودها، گوشت‌های پرچرب مانند گردن، شیشلیک و ماهیچه‌های بازاری، غذاهای سرخ‌شده مانند کتلت و کوکو، ته‌دیگ، شیرینی‌جات صنعتی مثل کیک، بیسکویت، کلوچه، شکلات، تخمه و آجیل شور و پرچرب، قند و شکر، نوشابه، شربت‌های شیرین و غذاهای فرآوری‌شده از عوامل جدی بروز این بیماری هستند.

وی خاطر نشان کرد: درمان کبد چرب در وهله اول با اصلاح تغذیه آغاز می‌شود. افرادی که حتی گرید ۲ یا ۳ این بیماری را دارند، بهتر است از مصرف گوشت قرمز پرهیز کرده و میزان روغن مصرفی را به شدت کاهش دهند. گوشت سفید مانند مرغ و ماهی باید به‌صورت آب‌پز، بخارپز یا هوا پز تهیه شود. همچنین مصرف سبزیجات پخته، سالاد بدون سس و سبزی خوردن پیش از غذا توصیه می‌شود. حبوبات مانند عدسی و ماش نیز در پاکسازی کبد بسیار مؤثر هستند.

کشاورز در پایان با تاکید بر قابل‌برگشت بودن کبد چرب در مراحل اولیه، گفت: اگر فرد در زمان مناسب نسبت به اصلاح عادت‌های غذایی خود اقدام کند، کبد می‌تواند خود را بازسازی کرده و به وضعیت طبیعی بازگردد. اما در صورت بی‌توجهی، خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن و حتی سرطان کبد وجود دارد./مهر/

انتهای پیام

آنتی‌بادی ضد RSV شرکت Merck برای نوزادان تایید شد

آنتی‌بادی ضد RSV شرکت Merck برای نوزادان تایید شد

شرکت مِرک اعلام کرد که سازمان غذا‌و‌داروی آمریکا (FDA) مجوز استفاده از آنتی‌بادی پیشگیرانه این شرکت را برای محافظت نوزادان در برابر ویروس سین‌سیشیال تنفسی (RSV) در نخستین فصل ابتلا صادر کرده است. این دارو می‌تواند تا سن یک‌سالگی از نوزادان در برابر این ویروس رایج محافظت کرده و به طور قابل توجهی خطر ابتلا را کاهش دهد.

آنتی‌بادی مونوکلونال کلسروویمب (Clesrovimab) با نام تجاری انفلونسیا (Enflonsia)، نخستین و تنها داروی تزریقی پیشگیرانه‌ای است که به‌صورت یک دُز واحد و بدون در نظر گرفتن وزن هنگام تولد برای همه نوزادان، از جمله نارس‌ها و نوزادان در معرض خطر، قابل تجویز است. این دارو با هدف محافظت در برابر انواع خفیف تا شدید RSV طراحی شده و قیمت هر دُز آن ۵۵۶ دلار خواهد بود.

ویروس سین‌سیشیال تنفسی یک ویروس شایع تنفسی است که باعث عفونت‌های فصلی مشابه آنفلوآنزا می‌شود، اما یکی از دلایل اصلی ابتلا به ذات‌الریه و مرگ‌ومیر در نوزادان و سالمندان به شمار می‌رود.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

افشای نام ۵۲ فرد غیرپزشک فعال در حوزه طبابت در فضای مجازی

افشای نام ۵۲ فرد غیرپزشک فعال در حوزه طبابت در فضای مجازی

معاونت اجتماعی سازمان نظام پزشکی در اطلاعیه‌ای اسامی ۵۲ نفر را به عنوان مداخله‌گر غیرمجاز در امور پزشکی که در فضای مجازی و همچنین سطح جامعه طبابت می‌کنند را اعلام کرد.

در اطلاعیه معاونت اجتماعی سازمان نظام پزشکی کشور که با امضای دکتر سیدمحمد میرخانی – معاون اجتماعی و پارلمانی سازمان نظام پزشکی منتشر شده، خطاب به عموم مردم کشور آمده است: «با توجه به طرح سئوالات مکرر و مراجعات متعدد آسیب دیدگان ناشی از اقدامات افراد غیرپزشک و فاقد صلاحیت، درخصوص افراد فهرست زیر به اطلاع می رساند این افراد که در فضای مجازی و در سطح جامعه اقدام به طبابت، تجویز دارو و اقدامات درمانی و حتی اقدامات درمانی تهاجمی می کنند، به اطلاع هموطنان عزیز می‌رساند کلیه این افراد فاقد پروانه و مجوز طبابت و فاقد صلاحیت و دانش انجام اقدامات درمانی هستند.

بر اساس ماده (۳) قانون مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۲۹ خرداد سال ۱۳۳۴، ارائه هرگونه خدمات پزشکی، دارویی و درمانی توسط این افراد، مداخله در امور پزشکی محسوب شده و مشمول پیگرد قضایی خواهد بود.

لذا از کلیه شهروندان محترم تقاضا می‌شود در راستای حفظ سلامت خود و خانواده، از مراجعه حضوری یا غیرحضوری (از جمله از طریق بسترهای آنلاین) به این افراد به‌طور جدی خودداری فرمایند.

فهرست حاضر تنها بخشی از اسامی افراد فاقد مجوز قانونی را شامل می‌شود و اسامی سایر متخلفان نیز در مراحل بعدی، به‌روزرسانی و اعلام خواهد شد.

هم‌چنین به اطلاع می‌رساند در مواردی که هم‌وطنان گرامی به‌دلیل مراجعه به این افراد دچار آسیب یا خسارت شده‌اند سازمان نظام پزشکی آمادگی دارد مشاوره های حقوقی لازم برای احقاق حقوق و جبران خسارت های وارده، در اختیار این عزیزان قرار دهد.

بنابر اعلام معاونت اجتماعی سازمان نظام پزشکی، این اسامی به شرح زیر است:

۱- حسین خیراندیش

۲- شیخ عباس تبریزیان

۳- داوود منیری

۴- حسن جنتی

۵- احمد سوزنچی

۶- خسرو زارعی

۷- زانیار یوسف نژاد

۸- داوود امین‌الرعایا

۹- زهرا منافی‌پور

۱۰-  عارف خلخالی

۱۱- حامد رئیسی

۱۲- ایمان جمال مقدم

۱۳- امین کابلی

۱۴- سحر یاشازاده

۱۵- حکیم نوریان

۱۶- احمد کاظمی

۱۷- عزیز اصغری

۱۸- حسن کندری

۱۹- نگار عظیمی

۲۰- فاطمه کاووسی

۲۱- امیرمحمد رامزی

۲۲- الهه عبادی

۲۳- پگاه کلبادی‌نژاد

۲۴- ستاره سلیمانی

۲۵- امیر زمانی

۲۶- حکیم وحدتی

۲۷- حسین سلیمانی

۲۸- نیایش کلهر

۲۹- مهدی مردانی

۳۰- احسان میرزایی

۳۱- مهدی شیروانی

۳۲- الهه استکی

۳۳- زهرا قاسمی

۳۴- میثم آراسته

۳۵- حسن گلچین

۳۶- علی حقانی

۳۷- حکیم افشین دانشی

۳۸- امین نصیری

۳۹- امیر رضا کمایی

۴۰- صغری حیدری

۴۱- رابعه بداغی

۴۲- سمیه الهیارزاده

۴۳- لیلی عاشور

۴۴- حمید کمرزرین

۴۵- مجتبی بیگدلی

۴۶- علی اکبری

۴۷- آرش بهنیا

۴۸- مهدی عربلو

۴۹- یاشار حمیدزاده زنجانی

۵۰- میثم جافری

۵۱- حلیمه ابافت

۵۲- میثم زندی

/ایسنا/

انتهای پیام

تقدیر رئیس انجمن داروسازان ایران از مدیریت موسسه آلند بابت برگزاری موفق نمایشگاه بین‌المللی فارمکس ۲۰۲۵

تقدیر رئیس انجمن داروسازان ایران از مدیریت موسسه آلند بابت برگزاری موفق نمایشگاه بین‌المللی فارمکس ۲۰۲۵

دکتر شهرام کلانتری خاندانی، رئیس انجمن داروسازان ایران، در نامه‌ای از مدیریت موسسه آلند به جهت برگزاری موفق نمایشگاه بین‌المللی فارمکس ۲۰۲۵، تقدیر و تشکر کرد.

در نامه رئیس انجمن داروسازان ایران، آمده است:

مراتب تقدیر و تشکر صمیمانه خود را از زحمات ارزشمند و بی‌وقفه آن مجموعه محترم در برگزاری رویداد تخصصی داروسازی کشور (فارمکس)، که در تاریخ ۲۳ الی ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، با کیفیتی در خور تحسین و رضایت حداکثری شرکت‌کنندگان برگزار گردید، ابراز می‌داریم و به پاس سال‌ها خدمت ارزشمند، توسعه هوشمندانه و تلاش صادقانه در حوزه رسانه و ایده‌پردازی و برگزاری رویدادهای ملی و بین‌المللی داروسازی با توجه ویژه به استانداردهای علمی و اجرایی در این حوزه که نشان از تعهد حرفه‌ای، تجربه و توانمندی و نقش‌آفرینی مؤثر آن مجموعه محترم در مسیر رشد صنعت دارویی کشور دارد، این تقدیرنامه پیشکش حضور می‌گردد.

انتهای پیام

انجمن داروسازان آمریکا با توصیه‌های جدید واکسیناسیون CDC مخالفت کرد

انجمن داروسازان آمریکا با توصیه‌های جدید واکسیناسیون CDC مخالفت کرد

انجمن داروسازان آمریکا (APhA) اعلام کرده است که برنامه جدید واکسیناسیون مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC)  را که در آن توصیه به تزریق واکسن کووید۱۹ برای زنان باردار حذف شده، تایید نمی‌کند. پیش از این، CDC  اعلام کرده بود که واکسن‌های کووید۱۹ برای کودکان سالم در صورت توافق والدین و پزشکان گزینه‌ای قابل استفاده باقی می‌ماند.

به گفته این انجمن، واکسیناسیون کووید۱۹ در دوران بارداری ایمن و موثر است و هیچ ارتباطی با مشکلات باروری در زنان یا مردان ندارد. هم‌چنین، انجمن داروسازان آمریکا بارداری را یک وضعیت پرخطر دانسته و تزریق واکسن کووید۱۹ را به زنان باردار توصیه می‌کند.

رابرت اف. کندی جونیور، وزیر بهداشت و منتقد دیرینه واکسن که نظارت بر سازمان‌های CDC، سازمان غذا‌و‌دارو و موسسه ملی سلامت را بر عهده دارد، پیش از به‌روزرسانی وب‌سایت CDC، تغییر در توصیه‌ها را اعلام کرده بود.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

مصرف متعادل قهوه در میانسالی، راز سالمندی سالم زنان؟

مصرف متعادل قهوه در میانسالی، راز سالمندی سالم زنان؟

یک مطالعه جدید نشان داده است زنانی که در میانسالی عادت سالمی (عادت معقولی، عادت متعادلی) به مصرف قهوه دارند، ممکن است با افزایش سن از سلامت جسمی، روانی و شناختی بهتری برخوردار شوند.

نویسنده ارشد این پژوهش و استاد مدعو دانشگاه تورنتو گفت: زنانی که در دهه پنجاه زندگی خود روزانه یک تا سه فنجان قهوه کافئین‌دار مصرف می‌کردند، در سال‌های بعد احتمال بیشتری داشت بدون ابتلا به بیماری‌های مزمن و با برخورداری از سلامت کامل زندگی کنند.

دکتر سارا مهدوی افزود: مصرف متعادل قهوه کافئین‌دار در میانسالی با افزایش احتمال داشتن سالمندی سالم در سه دهه بعد مرتبط است، و این یافته می‌تواند نشان‌دهنده نقش مثبت قهوه در حفظ سلامت در طول عمر باشد.

این مطالعه که ابتدا به صورت خلاصه در نشست سالانه انجمن تغذیه آمریکا ارائه شد، در ماه‌های آینده برای داوری علمی ارسال خواهد شد.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

عملکرد موفق داروی کاهش کلسترول شرکت Merck در دو مطالعه 

عملکرد موفق داروی کاهش کلسترول شرکت Merck در دو مطالعه 

مِرک اعلام کرد که داروی خوراکی جدید این شرکت در دو مطالعه فاز نهایی، موفق به دستیابی به هدف اصلی خود یعنی کاهش نوعی از کلسترول شده است.

این شرکت داروسازی در حال آزمایش قرص غیر استاتینی خود با نام اِنلیسیتاید دکانوات (enlicitide decanoate) برای درمان هایپرلیپیدمی است؛ بیماری‌ای که موجب تجمع بیش‌ از حد چربی در رگ‌های خونی می‌شود و می‌تواند منجر به حملات قلبی و سکته مغزی گردد.

به گفته مِرک این دارو کاهش قابل توجهی در سطح LDL-C یا لیپوپروتئین با چگالی پایین، که به‌طور معمول به عنوان کلسترول بد شناخته می‌شود، نشان داده است.

اِنلیسیتاید بر روی بیمارانی آزمایش شده است که سابقه بیماری قلبی دارند یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. این دارو با مهار پروتئین PCSK9 که نقش کلیدی در تنظیم کلسترول خون دارد، عمل می‌کند؛ در حالی که داروهای استاتینی از طریق مهار آنزیم تولیدکننده کلسترول در کبد اثرگذار هستند.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

اعتراض دانشمندان NIH در واکنش به کاهش ۱۲ میلیارد دلاری بودجه توسط ترامپ

اعتراض دانشمندان NIH در واکنش به کاهش ۱۲ میلیارد دلاری بودجه توسط ترامپ

بیش از ۶۰ دانشمند و کارمند مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH) با انتشار نامه‌ای کم‌سابقه، از کاهش گسترده بودجه توسط دولت ترامپ به‌شدت انتقاد کردند؛ اقدامی که به باور آن‌ها سلامت عمومی را به خطر می‌اندازد، تحقیقات علمی را سیاسی می‌کند و منابع عمومی را هدر می‌دهد. این نامه خطاب به رئیس  NIH، وزیر بهداشت آمریکا و نمایندگان کنگره ارسال شده و در آستانه جلسه بررسی بودجه این نهاد در کمیته تخصیص بودجه سنا منتشر شده است.

در مجموع، بیش از ۳۴۰ نفر از کارکنان فعلی یا اخراج‌شده NIH این نامه را امضا کرده‌اند که حدود ۲۵۰ نفر از آن‌ها خواسته‌اند نام‌شان فاش نشود.

در این نامه آمده است که از زمان روی کار آمدن ترامپ، ۲۱۰۰ طرح پژوهشی به ارزش ۹.۵ میلیارد دلار و هم‌چنین قراردادهایی به ارزش ۲.۶ میلیارد دلار لغو شده‌اند، که بسیاری از آن‌ها نقش پشتیبانی از تحقیقات علمی، از تامین تجهیزات گرفته تا تامین نیروی انسانی در آزمایش‌های بالینی داشته‌اند.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

سازمان جهانی بهداشت: ام‌پاکس هم‌چنان وضعیت اضطراری بهداشتی است

سازمان جهانی بهداشت: ام‌پاکس هم‌چنان وضعیت اضطراری بهداشتی است

سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرد شیوع بیماری ام‌پاکس (آبله میمون) هم‌چنان در سطح جهانی یک وضعیت اضطراری بهداشتی به‌شمار می‌رود. به همین دلیل، مدیرکل این سازمان، مجموعه‌ای از توصیه‌های موقت را به‌روزرسانی و منتشر کرده است.

این وضعیت نخستین‌بار در آگوست سال گذشته اعلام شد؛ زمانی‌که گونه‌ای جدید از این بیماری از جمهوری دموکراتیک کنگو به کشورهای همسایه گسترش یافت. وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در سطح بین‌المللی، بالاترین سطح هشدار در چارچوب مقررات WHO محسوب می‌شود.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

ثبت ۱۲۲ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور / پشه آئدس در ۸ استان شناسایی شد

ثبت ۱۲۲ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور / پشه آئدس در ۸ استان شناسایی شد

براساس گزارش نظام مراقبت بیماری در کشور از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا تاریخ ۱۷ خردادماه بالغ بر ۱۲۲ مورد تب دنگی در کشور تشخیص داده شده است که همه این موارد در چابهار رخ داده است.

از سال گذشته و در پی وقوع سیلاب‌هایی در امارات، پشه آئدس، ناقل بیماری تب دنگی، به‌طور گسترده‌ای در این کشور تکثیر شد؛ این امر به‌دلیل ایجاد آب‌های راکد پس از سیل بود که محیطی مناسب برای تخم‌گذاری و رشد پشه آئدس هستند. با مسافرت‌ها و رفت و آمدهایی که از امارات به کشور صورت گرفت، این پشه در برخی مناطق کشور ما نیز تکثیر شد.

بیماری تب دنگی توسط پشه‌ها انتشار می‌یابد و این پشه‌ها در نزدیکی محل زندگی انسان رشد می‌کنند. هنگامی‌ که یک پشه، فردی آلوده به ویروس مولد بیماری تب دنگی را نیش می‌زند، ویروس وارد بدن پشه می‌شود. سپس هنگامی‌که پشه آلوده فرد دیگری را نیش می‌زند، ویروس وارد جریان خون آن فرد می‌شود.

علائم تب دنگی چیست؟

نشانه‌های بیماری معمولا پس از چهار تا هفت روز از نیش پشه آلوده ظاهر می‌شود و شامل تب بالا (تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد)، سردرد، درد عضلانی و مفصلی، حالت تهوع، استفراغ، درد پشت چشم‌ها، تورم غدد لنفاوی و ضایعات قرمز رنگ پوستی شبیه به سرخک می‌شود.

شناسایی ۱۲۲ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور؛ همه موارد در چابهار

براساس گزارش نظام مراقبت بیماری در کشور از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا تاریخ ۱۷ خردادماه بالغ بر ۱۲۲ مورد تب دنگی تشخیص داده شده است که همه این موارد در چابهار رخ داده است و انتقال محلی محسوب می‌شود.

شناسایی ۱۱۲۶ مورد تب دنگی در سال گذشته در ایران

هم‌چنین براساس اعلام وزارت بهداشت به تسنیم، در سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۱۲۶ مورد تب دنگی در کشور تشخیص داده شده است که تعداد ۹۲۲ مورد آن در داخل کشور رخ داده است و انتقال محلی محسوب می‌شود و مابقی بیماران در خارج از کشور به بیماری دچار شده‌اند.

ضمنا در سال ۱۴۰۳، پنج مورد بیمار مبتلا به چیکونگونیا گزارش شده است که تمامی موارد سابقه سفر به خارج از کشور داشته‌اند. این بیماران در شهرستان‌های چابهار و تهران تشخیص داده شده اند. همچنین مورد مبتلا به زیکا گزارش نشده است. چیکونگونیا نیز یک بیماری ویروسی است که از طریق پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود. بیماری، علائم مشابهی با تب دنگی دارد.

صید پشه آئدس در ۸ استان کشور

در تمامی مبادی مرزی زمینی، ریلی، دریایی و هوایی بین المللی مراقبت حشره‌شناسی انجام می‌شود. اولین گزارش صید پشه آئدس اجیپتی در اسفند سال ۱۳۹۸ در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان گزارش شده است.

در حال‌حاضر پشه آئدس در استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان (چابهار و کنارک)، بوشهر (عسلویه و کنگان)، فارس (شهرستان مهر)، تمامی نقاط استان گیلان، در شهرستان‌های رامسر، تنکابن، عباس آباد، محمودآباد و نور استان مازندران و شهرستان بیله سوار استان اردبیل، شهرستان‌های خدافرین، هوراند و کلیبر استان آذربایجان شرقی گزارش شده است./تسنیم/

انتهای پیام

تا سال ۱۴۳۰ یک‌چهارم جمعیت ایران سالمند خواهند بود

تا سال ۱۴۳۰ یک‌چهارم جمعیت ایران سالمند خواهند بود

دکتر عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت و رئیس اولین کنگره بین‌المللی ارتقاء سلامت، گذر از میانسالی به سالمندی گفت: با توجه به افزایش شتابان نرخ سالمندی، این کنگره با ۲ هدف برگزار خواهد شد. نخست آماده‌سازی جمعیت میانسال برای گذار به یک سالمندی سالم است؛ زیرا سالمند سالم، سال‌های بیشتری را می‌تواند به عنوان عنصر مولد و پویا در جامعه حضور داشته باشد. و دوم آماده‌سازی نظام سلامت اعم از پزشکان، روانپزشکان، روانشناس‌ها، مددکاران اجتماعی، پرستاران، گروه‌های توانبخشی و فعالان اقتصاد سلامت برای ارایه خدمات بهینه علمی و فنی به سالمندان در دهه آینده.

به گفته عبادی، بر اساس تعاریف سازمان جهانی بهداشت ۴۰ تا ۶۰ سالگی دوره میانسالی و بالای ۶۵ سالگی به‌عنوان سن سالمندی طبقه‌بندی شده است و در ۱۴۰۴ سالمندان ۱۱ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند. این درحالی‌ست که وقتی بیش از ۷درصد جمعیت کشور بالای ۶۵سال باشند، به معنای آن است که آن کشور وارد مرحله سالخوردگی جمعیت شده است.

این مسئول با اشاره به اینکه بیشترین رشد جمعیت کشور در پنج دهه گذشته مربوط به متولدین دهه ۱۳۶۰ بوده که در حال حاضر درست در ابتدای میانسالی قرار دارند، تاکید کرد: پیش‌بینی می‌شود در ۱۴۳۰ سالمندان بیش از ۲۵ درصد جمعیت کشور را تشکیل دهند. به عبارتی در سال ۱۴۳۰ از هر ۴ ایرانی حداقل یک نفر سالمند (بالای ۶۵ سال) خواهد بود.

عبادی با بیان این که سبک زندگی در ایران صحیح نیست و افراد از سنین میانسالی دچار فرسودگی جسمی و بیماری‌های مزمن می‌شوند، عنوان کرد: نرخ ابتلا به دیابت و پرفشاری خون هم به شدت در حال افزایش است. بیماری‌های قلبی-عروقی هم در ایران ده سال زودتر از میانگین دنیا شروع می‌شود. هم‌چنین بیماری‌های تنفسی، اختلالات شناختی، سرطان‌ها و… هم همگی سبب شده که سالمندان ما نه‌تنها نتوانند به‌عنوان عناصر مولد در جامعه به حساب بیایند که خود نیازمند مراقبت از سوی فرزندان یا افراد دیگر باشند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه سالمندی سالم منوط به یک جوانی و میانسالی سالم است. تصریح کرد: عنوان اولین کنگره بین‌المللی ارتقای سلامت، گذر از میانسالی به سالمندی نیز بر همین اساس تعیین شده که چگونه متولدان دهه شصت را برای ۱۰- ۱۵ سال آینده که وارد دوران سالمندی می‌شوند، آماده کنیم. گروه هدف این کنگره هم میانسالان و سالمندان هستند و بنا داریم به متخصصان آموزش دهیم که چگونه با سالمندان مواجه شوند. از سوی دیگر در کنار دانشمندان حوزه‌های مختلف قصد داریم از ظرفیت جامعه سالمندان فعال نیز استفاده کنیم. به عبارتی در چند پنل این کنگره از سالمندان موفق دعوت خواهد شد تا به مردم عادی آموزش دهند.

این مسئول از تاسیس مراکز نگهداری موقت سالمندان به‌صورت روزانه، تاسیس بیمارستان‌ها و شهرهای دوستدار سالمند به گونه‌ای که برای استفاده از سالمندان طراحی شده باشد، به‌عنوان مواردی نام برد که قرار است دراین کنگره مورد بحث و هم‌اندیشی متخصصان و تصمیم‌گیرندگان قرار بگیرد.

معاون پرستاری وزارت بهداشت تاکید کرد: امروزه هوش مصنوعی سبب سهولت دسترسی سالمندان به اطلاعات مورد نیاز آن‌ها شده است، این امر علاوه‌بر آموزش این افراد کاهش هزینه‌های آن‌ها را به دنبال دارد، قرار است در این کنگره سه روزه در مورد نقش فناوری‌های نوین در سالمندی سالم و فعال به‌ویژه نقش هوش مصنوعی در کمک به سالمندان برای مسائل آموزشی و خود مراقبتی مطالبی ارائه شود.

او ادامه داد: طی سال‌های اخیر نرخ رشد جمعیت به سرعت رو به کاهش بوده، برعکس شیب سالمندی به سرعت رو به افزایش است. بنابراین در کنار توجه به قانون جوانی جمعیت باید از همین حالا به فکر فراهم آوردن سالمندانی سالم باشیم تا بتوانیم از نیروی آنان در جهت بهره‌وری در جمعیت فعال بهره گیریم.

گفتنی است اولین کنگره بین المللی ارتقای سلامت با موضوع گذار از میانسالی به سالمندی از سوی معاونت پرستاری و معاون بهداشت وزارت بهداشت، انجمن علمی پرستاری سلامت جامعه سالمندی ایران و بیمارستان نیکان ۱۸ تا ۲۰ تیر ۱۴۰۴ در مرکز همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود./همشهری آنلاین/

انتهای پیام

باور نادرست: مصرف آبلیمو و سرکه سیب ناشتا کمکی به کاهش وزن نمی‌کند

باور نادرست: مصرف آبلیمو و سرکه سیب ناشتا کمکی به کاهش وزن نمی‌کند

دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به باور غلط مبنی بر موثر بودن مصرف آبلیمو و سرکه به صورت ناشتا در لاغر شدن، عنوان کرد:

این باور فاقد شواهد علمی کافی بوده و سرکه سیب و آبلیمو به علت اسیدی بودن ممکن است در مصارف زیاد و به‌صورت ناشتا، برای بدن مضر باشند.

سرکه سیب و آبلیمو به احتمال زیاد برای کاهش وزن موثر نیست. طرفداران سرکه سیب ادعا می‌کنند که این سرکه دارای فواید بی‌شماری برای سلامتی است و نوشیدن مقدار کم یا مصرف مکمل قبل از غذا به کاهش اشتها و سوزاندن چربی کمک می‌کند، با این‌حال، پشتیبانی علمی برای این ادعاها وجود ندارد.

مطالعات در مورد موثر بودن سرکه سیب برای کاهش وزن، به‌طور مداوم کاهش وزن قابل توجه و پایدار را در گروه‌های مختلف افراد نشان نداده است. اگرچه استفاده گه‌گاهی از سرکه و آبلیمو، برای اکثر افراد بی‌خطر است، اما خطراتی را به‌همراه دارد، سرکه سیب و آبلیمو بسیار اسیدی هستند. اگر آن را اغلب یا به مقدار زیاد بنوشید، ممکن است گلوی شما را تحریک کند، سرکه سیب ممکن است با برخی مکمل ها یا داروها از جمله دیورتیک‌ها و انسولین تداخل داشته باشد. هم‌چنین، ممکن است سبب کاهش سطوح پتاسیم بدن شود.

در مجموع، شواهد علمی مبنی بر این‌که مصرف سرکه (چه از نوع سیب باشد چه نباشد) و آبلیمو وسیله‌ای قابل اعتماد و طولانی مدت برای کاهش وزن اضافی است، قانع‌کننده نیست. حتی در میان طرفداران سرکه سیب برای کاهش وزن یا سایر فواید سلامتی، مشخص نیست چه زمانی باید سرکه سیب بنوشید، به‌عنوان مثال، آیا زمان خاصی از روز وجود دارد که ممکن است بهترین باشد؟ یا چه مقدار سرکه سیب در طول روز ایده‌آل است؟/وبدا/

انتهای پیام

لزوم تولید داروهای مشتق از پلاسما در داخل کشور و کاهش وابستگی به واردات

لزوم تولید داروهای مشتق از پلاسما در داخل کشور و کاهش وابستگی به واردات

مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره وضعیت اهدای پلاسما و خون در کشور توضیحاتی ارائه داد.

دکتر مصطفی جمالی به مناسبت «روز جهانی اهدای خون» گفت: ۱۴ ژوئن (۲۴ خرداد) به عنوان روز جهانی اهدای خون نامگذاری شده است. سازمان انتقال خون به عنوان کشوری مرجع در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت به حساب می‌آید. با توجه به مرجع بودن سازمان انتقال خون در منطقه مدیترانه شرقی، سازمان انتقال خون گزارش‌های خود درباره چگونگی برگزاری برنامه‌های تکریم اهداکنندگان را ارائه می دهد.

وی درباره اهدای خون در ۲ ماه نخست سال تصریح کرد: ۴۵۶هزار و ۹۲۰ واحد خون در ۲ ماه نخست سال اهدا شده که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته ۵.۰۴ درصد رشد اهدا داشته‌ایم. هم‌چنین میزان اهدای زنان ۵.۶۴ درصد است که نسبت به سال گذشته ۱.۲۷ درصد رشد کرده است. به طور کلی، فقط ۲ درصد از مردم کشور نسبت به اهدای خون اقدام می‌کنند و این میزان تقریبا در تمام دنیا یکسان است. اهداکنندگان خون، انسان‌های نوع‌دوستی هستند. همچنین میزان اهدای خون زنان طی ۲ ماه نخست سال برای اولین بار به. بیش از ۵ درصد رسید.

مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره حادثه بندرعباس توضیح داد: تجربه ثابت کرد که مردم ایران همواره پای کار حضور دارند. من بر این باور هستم که حادثه بندرعباس سبب افزایش میزان مراجعه برای اهدای خون طی دو ماه نخست سال شد. اگرچه جوانان و نسل Z برای اهدای خون طی دو ماه نخست سال مراجعه کردند اما باید گفت افراد ۳۰ تا ۴۵ ساله، بیشترین اهداکنندگان خون هستند.

مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به حادثه انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس ادامه داد: در این حادثه، بیشتر اهداکنندگان نسل Z بودند و آمار اهدای خون در بندرعباس که به‌طور معمول بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ واحد در روز است، به ۹۰۰ واحد در روز رسید.

وی درباره بازگشت پالایشگاه از بخش خصوصی به دولت گفت: تنها پالایشگاه کشور به بخش خصوصی طی سال ۱۳۹۲ واگذار شد. پس از گذشت چند سال از زمان واگذاری، این پالایشگاه به دولت بازگشته و انتظار داریم تولید این پالایشگاه تا پایان سال جاری آغاز شود. در حال حاضر، دو پالایشگاه دیگر در کشور فعالیت می‌کند و داروهای IVIG و آلبومین را تولید می‌کنند. این در حالی است که کشور به داروی فاکتور ۸ و فاکتور ۹ نیاز دارد. کشور در زمینه داروی فاکتور ۹ با مشکلاتی مواجه است.

جمالی با بیان این‌که عمده پلاسمای کشور به خارج از ایران ارسال می‌شود، تصریح کرد: پلاسما که به خارج از کشور ارسال می‌شود در آنجا تبدیل به دارو شده و سپس به کشور باز می‌گردد. فقط دو دارو در کشور تولید می‌شود و این در حالیست که باید بتوانیم داروهای جدید در داخل کشور تولید کنیم.

وی درباره سابقه جمع‌آوری پلاسما در کشور گفت: شورای سازمان انتقال خون، مجوز جمع‌آوری پلاسما در بخش خصوصی به شرط ساخت پالایشگاه را در سال ۱۳۸۵ صادر کرد اما این مصوبه در سال ۱۳۹۷ لغو شد. متاسفانه، نظارت چندانی بر فعالیت بخش خصوصی طی سال‌های اخیر اعمال نشده و منجر به بروز مشکلاتی شده است. پلاسما یک موضوع تخصصی و برای سازمان انتقال خون است همچنین این سازمان معتقد است که اهدای خون و پلاسما به منظور پیشگیری از مشکلات می‌بایست به صورت رایگان و داوطلبانه باشد.

جمالی با بیان اینکه افراد می‌توانند ۲۶ مرتبه در سال پلاسما اهدا کنند، خاطرنشان کرد: پلاسما فروشی، کاری بسیار خطرناک است چرا که افرادی در کشور حضور دارند که صرفاً به خاطر پول نسبت به اهدای پلاسما اقدام می‌کنند. پلاسما فروشی می‌تواند کاری بسیار خطرناک باشد و با کاهش کیفیت پلاسما و احتمال انتقال ویروس به بیماران شود. بررسی‌ها بیانگر این است که به یک و نیم میلیون لیتر پلاسما نیاز داریم  این نیاز را می‌توانیم با ۲۰۰ هزار اهدا کننده برطرف کنیم.

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه پلاسما در اختیار حاکمیت است، تصریح کرد: بر اساس آخرین مصوبات، پلاسما در اختیار حاکمیت است و اگر بخش خصوصی در این زمینه فعالیت کند دست به تخلف زده است.

وی با بیان این‌که استان‌های خوزستان و سیستان و بلوچستان بیشترین خون‌های نادر در کشور را دارند، تصریح کرد: در حال حاضر، میزان ذخایر خون‌های نادر ۳۷۴ واحد است. هنگامی که افراد برای اهدای خون مراجعه می‌کنند، گروه‌های خونی آنها شناسایی می‌شود. اگر افراد دارای خون‌های نادر باشند، بستگان درجه یک آنها نیز مورد آزمایش قرار می‌گیرند و چنین شرایطی سبب می‌شود که میزان ذخایر خون‌های نادر افزایش یابد.

جمالی درباره برنامه سازمان انتقال خون برای شناسایی گروه‌های خونی نادر و منفی گفت: برنامه مدون برای بررسی گروه‌های خونی افراد ۱۸ تا ۲۲ سال در نظر گرفته‌ایم و اگر این برنامه با حمایت وزارت بهداشت اجرا شود، می‌توانیم گروه‌های خونی نادر و منفی بیشتری شناسایی کنیم. اگر بتوانیم گروه‌های خونی نادر و افراد با گروه خونی منفی شناسایی کنیم، میزان ذخایر خونی کشور در این حوزه افزایش می‌یابد.

مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره میزان اهدای خون در سال گذشته اظهار کرد: بررسی‌ها بیانگر این است که دو میلیون و ۸۳۰ هزار نفر برای اهدای خون به پایگاه‌های اهدای خون مراجعه کردند که از این تعداد ۲ میلیون و ۲۳۰هزار نفر توانسته‌اند خون اهدا کنند. میزان فرآورده‌های خونی توزیع شده طی سال گذشته حدود ۴ میلیون واحد است که یک عدد بزرگ قلمداد می‌شود و هم‌چنین واحدهای تکثیر خون که به پلاسما یا گلبول‌های قرمز فشرده معروف هستند حدود ۸۳۰ مراجعه‌کننده داشته‌اند.

وی با بیان این‌که سازمان انتقال خون از روش‌های نوین برای افزایش ضریب ایمنی خون‌ها استفاده می‌کند، توضیح داد: هنگامی که افراد برای اهدای خون مراجعه می‌کنند، پزشک مستقر در پایگاه از آنها سوالاتی می‌پرسد. فرض بر صداقت در مصاحبه پزشکی مد نظر است. آزمایش غربالگری مولکولی (نت)، طی دو سال گذشته در سازمان انتقال خون انجام می‌شود می‌تواند ویروس‌هایی مانند HIV حتی در فاصله کمتر از ۱۰ روز پس از ورود به بدن شناسایی کند. بیش از ۲ میلیون اهدا کننده طی سال گذشته با آزمایش نت مورد ارزیابی قرار گرفتند و انجام این آزمایش منجر به شناسایی ۵ مورد HIV و بیش از ۲۵۰ مورد ابتلا به هپاتیت شد.

وی با بیان این‌که امنیت پلاسما از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، توضیح داد: آزمایش نت سبب تضمین امنیت پلاسما نیز می‌شود. پلاسما به دلیل اینکه تبدیل به دارو می‌شود، می‌تواند چندین دارو را آلوده کند. با توجه به این شرایط، سلامت پلاسما برای سازمان انتقال خون از اهمیت فراوانی برخوردار است.

مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره استفاده از گروه‌های خونی منفی در آمبولانس‌ها گفت: مذاکراتی با سازمان اورژانس کشور در این زمینه انجام داده‌ایم و برای انجام این پروژه آماده هستیم اما در انتظار دریافت مجوز سازمان غذا و دارو برای استفاده از دستگاه‌های تشخیص قند خون در این پروژه است. اگرچه سازمان اورژانس می‌بایست دستگاه‌های نگهداری از گروه‌های خونی منفی در آمبولانس‌ها را از شرکت‌های دانش‌بنیان انجام دهد اما سازمان انتقال خون برای خرید این دستگاه‌ها آمادگی دارد. تعداد معدودی از کشورهای پیشرفته از زیر ساخت نگهداری خون در آمبولانس برخوردار هستند اما ایران با توجه به توان علمی توانسته است به این تکنولوژی دست یابد.

جمالی با بیان اینکه پزشکان سازمان انتقال خون نقش اساسی در تامین خون سالم دارند، گفت: باز هم تاکید می‌کنم که حدود ۲ میلیون و ۸۳۰ هزار نفر برای اهدای خون طی سال گذشته به پایگاه‌های انتقال خون مراجعه کردند اما از این تعداد حدود ۳۶۰ هزار نفر به دلیل مسائل پزشکی واجد شرایط تشخیص نبودند و از خون دادن معاف شدند.

مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره برخی تنش‌ها در ارتباط با اهدای پلاسما گفت: چالش‌ها و تنش‌ها در حوزه اهدای پلاسما به ویژه در شهر رشت سبب توقف فعالیت یکی از مراکز شد. تصور می‌کنم که این موضوع در مسائل تبلیغاتی و رقابت مالی میان مراکز خصوصی ریشه دارد. مراکز خصوصی با وعده پرداخت مبالغ دو برابر میزان مصوب نسبت به جذب اهدا کننده اقدام می‌کنند که این موضوع سبب گله و نارضایتی سازمان انتقال خون و انجمن‌های مردم نهاد فعال در حوزه اهدای داوطلبانه شده است. شورای تامین استان گیلان نسبت به توقف فعالیت آن مرکز تصمیم گرفته است.

او درباره اجرای پروژه‌های مشابه در شهر تهران توضیح داد: پروژه مشابه رشت از طریق مناقصه در شهر تهران انجام شد اما با مخالفت یک نهاد نظارتی مواجه شد. این در حالی است که به گفته مسئولان پس از رفع ابهام همان نهاد نظارتی مجوز اجرای پروژه را صادر کرده است همچنین افزایش نرخ ارز و نبود تأمین مالی کافی باعث شد ادامه پروژه با چالش جدی مواجه شود. برآوردها نشان می‌دهد ادامه طرح نیازمند بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار است. با وجود مشکلات مالی، این طرح‌ها مزایای قابل توجهی دارند. به طور مثال، افزایش حدود ۲۰ درصدی استحصال پلاسما، افزایش عمر پلاکت تا ۷ روز، انجام کشت پلاکت برای تشخیص سریع آلودگی‌های باکتریایی و ارتقاء ایمنی فرآورده‌های خون از مزایای آن است.

جمالی درباره وظایف سازمان انتقال خون در برنامه هفتم توسعه گفت: حمایت از آزمایش‌های مولکولی، غربالگری آنتی بادی و تقویت بانک اطلاعاتی HLA در برنامه هفتم توسعه آمده است اما بودجه مستقل برای این مسائل در نظر گرفته نشده است.اگرچه سازمان انتقال خون رایزنی‌های گسترده‌ای برای این مسائل انجام داده اما با کمبود منابع ریالی مواجه است و افزایش نرخ ارز هزینه‌های اجرای این پروژه‌ها را به شدت افزایش می‌دهد.

وی درباره میزان مراجعه برای اهدای خون در فصول سال گفت: طی دو ماه نخست بهار، مراجعه برای اهدای خون بسیار بالا است و گاه از ظرفیت مراکز فراتر می‌رود. این در حالی است که در ماه رمضان، به‌ویژه اگر با فصل زمستان مقارن شود، تخت‌های بسیاری خالی می‌ماند.

جمالی گفت: تجربه حضور میدانی در محلات نشان داده است که نزدیک بودن مراکز انتقال خون به محل زندگی افراد، به‌ویژه بانوان، نقش مؤثری در افزایش مشارکت آنها دارد. نیاز به افزایش نیروی انسانی، تخت‌ها و تجهیزات در بازه‌های پرمراجعه به‌شدت احساس می‌شود. امسال سازمان برنامه قول داده است مجوز استخدام حداقل هزار نفر نیروی جدید را صادر کند که می‌تواند بخشی از این کمبود را جبران کند.

جمالی با بیان اینکه تأمین خون برای جراحی‌های غیرضروری وظیفه ذاتی سازمان نیست، اظهار کرد: ضرورت دارد معاونت درمان وزارت بهداشت سیاست مشخصی درباره اولویت‌بندی این درخواست‌ها تدوین کند. ما در حال حاضر موظف به پاسخ‌گویی به نیازهای بیمارستان‌ها هستیم، اما نبود راهبرد مشخص می‌تواند ذخایر حیاتی را در مواقع اضطراری با خطر مواجه کند. بر اساس اساس‌نامه سازمان، دریافت هزینه از بیماران برای خون کامل مجاز نیست. آزمایش‌هایی که بر روی گلبول قرمز انجام می‌شود، تعرفه مشخصی دارد که از سوی بیمه‌ها پرداخت می‌شود.

وی افزود: قیمت هر واحد گلبول قرمز  در آمریکا حدود ۲۰۰ دلار است که این عدد در کشور طی سال گذشته حدود ۴۴۰ هزار تومان بود. با توجه به هزینه‌های واقعی تولید، به نظر می‌رسد نظام قیمت‌گذاری باید بازنگری شود تا سازمان بتواند با بازگشت واقعی منابع، خدمات خود را ارتقا دهد. ورود گردشگران درمانی به ایران و انجام عمل‌های جراحی در مراکز خصوصی نیز نیازمند نظارت دقیق‌تر است، چرا که مصرف فرآورده‌های خونی در این گروه نیز قابل‌توجه است./ایسنا/

انتهای پیام

اپلیکیشن NHS در آستانه تبدیل شدن به درگاه اصلی نوبت‌دهی، غربالگری و دریافت نتایج آزمایش‌ها

اپلیکیشن NHS در آستانه تبدیل شدن به درگاه اصلی نوبت‌دهی، غربالگری و دریافت نتایج آزمایش‌ها

اپلیکیشن سرویس سلامت همگانی بریتانیا (NHS)  قرار است به ابزار اصلی ارتباط با بیماران تبدیل شود و نوبت‌های پزشکی، دعوت‌نامه‌های غربالگری و نتایج آزمایش‌ها را مستقیماً به تلفن همراه کاربران ارسال کند.

وزارت بهداشت بریتانیا با هدف صرفه‌جویی ۲۰۰ میلیون پوندی در هزینه‌های نظام سلامت ملی در سه سال آینده، سرمایه‌گذاری بزرگی را برای ارتقای این اپلیکیشن آغاز کرده است.

این طرح برای کاهش اتکای NHS به خدمات پستی سنتی طراحی شده و می‌تواند از ارسال سالانه ۵۰ میلیون نامه جلوگیری کند.

با این سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیون پوندی، امسال امکان ارسال ۲۷۰ میلیون پیام از طریق اپلیکیشن NHS فراهم می‌شود که ۷۰ میلیون پیام بیشتر از سال گذشته است.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

رد درخواست دولت برای کاهش مالیات نهاده‌های دارویی، دامی و کشاورزی در مجلس

رد درخواست دولت برای کاهش مالیات نهاده‌های دارویی، دامی و کشاورزی در مجلس

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با درخواست مجدد دولت جهت بررسی لایحه مربوط به اعطای اختیار به دولت درباره کاهش مالیات بر ارزش افزوده دارو و مواد اولیه آن، ملزومات مصرفی پزشکی، شیرخشک مخصوص اطفال و مواد اولیه آن، کالاهای اساسی، نهاده‌های دامی و کشاورزی مخالفت کردند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان رای گیری درباره لایحه دوفوریتی اصلاح جز ۱ بند «ذ» تبصره ۱ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با بررسی مجدد این لایحه در کمیسیون تخصصی مجلس با ۹۰ رای موافق ۱۵۴ رای مخالف و ۴ رای ممتنع از مجموعه، مخالفت کردند.

نمایندگان مجلس پیشتر در جلسه روز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ صحن مجلس در جریان بررسی تقاضای دولت در خصوص دوفوریت بررسی اصلاح جزء (۱) بند (ذ) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، با این تقاضا موافقت کردند اما کمیسیون برنامه و بودجه با این درخواست که مربوط اعطای اختیار به دولت درباره کاهش مالیات بر ارزش افزوده دارو و مواد اولیه آن، ملزومات مصرفی پزشکی، شیرخشک مخصوص اطفال و مواد اولیه آن، کالاهای اساسی، نهاده‌های دامی و کشاورزی بود، مخالفت کرد.

محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد رد لایحه دوفوریتی اصلاح جز ۱ بند «ذ» تبصره ۱ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور به ارائه توضیحاتی درباره نحوه رسیدگی به این موضوع پرداخت و گفت: بر اساس ماده ۱۳۹ قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی با توجه طرح درخواست از سوی دولت جهت بررسی لایحه مذکور، این لایحه به رای نمایندگان گذاشته می‌شود و در صورت موافقت دو سوم نمایندگان لایحه به صورت دو شوری به کمیسیون تخصصی مربوطه ارجاع می‌شود./ایسنا/

انتهای پیام

افزایش آسیب‌های کبدی در آمریکا در پی مصرف مکمل‌های گیاهی و غذایی پرکاربرد

افزایش آسیب‌های کبدی در آمریکا در پی مصرف مکمل‌های گیاهی و غذایی پرکاربرد

مکمل‌های گیاهی و غذایی پرمصرف در میان میلیون‌ها آمریکایی با افزایش موارد آسیب و مسمومیت کبدی مرتبط شناخته شده‌اند.

بر پایه مطالعه‌ای که سال ۲۰۲۲ در نشریه Liver Transplantation منتشر شد، تعداد موارد نارسایی کبدی ناشی از مصرف مکمل‌های غذایی در آمریکا- که منجر به قرار گرفتن بیماران در فهرست انتظار پیوند کبد شده- بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۲۰ هشت برابر افزایش یافته است. همچنین، پژوهشی دیگر در نشریه Hepatology نشان می‌دهد که حدود ۲۰ درصد از آسیب‌های کبدی گزارش‌شده در سراسر این کشور با مصرف مکمل‌ها مرتبط است.

پس، کدام مکمل‌ها در بروز این آسیب‌ها نقش دارند؟ شاید برخی از آن‌ها به‌طور روزمره در آشپزی استفاده شوند. بسیاری از افراد این مکمل‌ها را با هدف ارتقاء سلامت مصرف می‌کنند. طبق مطالعه‌ای که سال گذشته در نشریه JAMA Network Open منتشر شد، زردچوبه- ادویه‌ای زردرنگ و پرکاربرد- پرمصرف‌ترین مکمل غذایی در آمریکا به شمار می‌رود. هم‌چنین در فهرستی که پژوهشگران دانشگاه میشیگان تهیه کرده‌اند، مکمل‌هایی مانند کوهوش سیاه، برنج مخمر قرمز، گارسینیا کامبوجیا و عصاره چای سبز نیز به‌عنوان عوامل بالقوه آسیب کبدی شناسایی شده‌اند.

به‌گفته پژوهشگران، مصرف زردچوبه در آشپزی معمولا بی‌خطر است؛ اما برخی مکمل‌های امروزی حاوی بیش از ۲ هزار میلی‌گرم زردچوبه هستند که دُز بسیار بالایی محسوب می‌شود. علاوه‌بر این، ترکیب زردچوبه با فلفل سیاه- که جذب آن را افزایش می‌دهد- می‌تواند خطر آسیب جدی به کبد را به همراه داشته باشد.

انتهای پیام

انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.

هشدار مشاور کانون هموفیلی درباره شرایط بحرانی تامین دارو

هشدار مشاور کانون هموفیلی درباره شرایط بحرانی تامین دارو

احمد قویدل، مشاور هیئت مدیره کانون هموفیلی ایران نسبت به شرایط بحرانی زنجیره تامین دارو در کشور هشدار داد و گفت:

در حالی‌که نظام سلامت کشور با چالش‌های روزافزون در تامین و توزیع دارو مواجه است، تاخیرهای مکرر و طولانی مدت سازمان‌های بیمه‌گر در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها، شرکت‌های پخش و تولیدکنندگان دارو، وضعیت نقدینگی زنجیره حیاتی دارو را به نقطه بحران رسانده است.

مدیر امور استان‌های کانون هموفیلی ایران افزود: بیش از چند ماه از عدم پرداخت بدهی‌های انباشته سازمان‌های بیمه‌گر به زنجیره تامین دارو می‌گذرد. این تاخیرها نه تنها مانع از فعالیت پایدار شرکت‌ها شده، بلکه تولید، واردات و حتی توزیع داروهای ضروری را دچار اختلال خواهد کرد.

وی ادامه داد: برخلاف وعده‌های مکرر مسئولان، هیچ اقدام موثر و پایداری برای تسویه بدهی‌ها صورت نگرفته است. بسیاری از شرکت‌ها در تأمین حداقل هزینه‌های عملیاتی خود نیز دچار مشکل جدی شده‌اند. نتیجه این وضعیت، چیزی جز اختلال در دسترسی بیماران به دارو نیست.

قویدل تاکید کرد: چند ماه پیش برای جبران بحران نقدینگی، برداشت اضطراری از صندوق توسعه ملی صورت گرفت. هرچند این اقدام در کوتاه‌مدت توانست بخشی از فشار مالی را کاهش دهد، اما تجربه نشان داده که این‌گونه راه‌حل‌های مقطعی تنها نقش مُسکن دارند و نمی‌توانند مانع از تشدید بحران شوند.

وی در ادامه اظهار داشت: متاسفانه وضعیت پرداخت‌های سازمان هدفمندی یارانه‌ها حتی از سازمان‌های بیمه‌گر نیز عقب‌تر است. تماس‌هایی که ما با این نهاد داشته‌ایم، نشان داده که عملا امیدی به پرداخت زودهنگام مطالبات از سوی این سازمان وجود ندارد و عمدتا با این پاسخ مواجه می‌شویم که اگر مطالبات این سازمان از پرداخت‌های موظف حوزه صنعت نفت و دیگر صنایع تحقق نیابد این سازمان ظرفیت پرداخت ندارد. این موضوع نیز نگرانی‌های زنجیره تأمین را دوچندان کرده است.

قویدل افزود: در صورتی که چرخه نقدینگی در حوزه دارو به درستی طراحی و تامین نشود و این دور باطل تأخیر در پرداخت‌ها ادامه یابد، شرکت‌های تولیدکننده دارو در داخل کشور دچار بحران جدی خواهند شد. شرکت‌های وارد کننده نیز، به دلیل عدم امکان تامین ارز و پرداخت‌های بین‌المللی، با مشکلات مشابهی روبه‌رو خواهند شد. در چنین شرایطی، تأمین داروی مورد نیاز بیماران با اختلال جدی مواجه می‌شود و حتی ممکن است برخی داروها از دسترس خارج شوند.

وی تأکید کرد: این موضوع به ویژه برای بیماران خاص، صعب‌العلاج یا نیازمند درمان‌های فوری، تهدید جدی محسوب می‌شود. چرا که طبیعی‌ترین واکنش شرکت‌های پخش دارو امتناع از تحویل دارو به داروخانه‌ها و یا ارسال محدود منجر به تاخیر در دسترسی به دارو برای این بیماران، تشدید بیماری، ناتوانی‌های جبران‌ناپذیر یا حتی مرگ شود. بنابراین، هشدار ما این است که این بحران اگر اکنون مهار نشود، ممکن است به صدمه بیماران و به مخاطره افتادن جان آنها بیانجامد.

قویدل در پایان گفت: یکی از داروهای نوین هموفیلی که بسیار گران‌قیمت است و به‌رغم صرفه اقتصادی آن برای سازمان‌های بیمه گر، تا کنون شورای عالی بیمه از تحت پوشش قرار دادن آن خودداری کرده است؛ اما نزدیک به ۱۱۰ بیمار با تصمیم مدبرانه صندوق بیمه صعب‌العلاج ۹۹ درصد از بهای آن توسط این صندوق تقبل شده و بیماران منتخب ماهیانه از آن استفاده می‌کنند، مطالبات داروخانه‌ها از صندوق بیمه صعب‌العلاج نیز در این رابطه بسیار افزایش یافته و ضرورت دارد صندوق جهت پرداخت مطالبات داروخانه‌ها اقدام عاجلی را در دستور کار قرار دهد./مهر/

انتهای پیام

سفتی کبد در سالمندان ارتباطی با مصرف تخم‌مرغ ندارد

سفتی کبد در سالمندان ارتباطی با مصرف تخم‌مرغ ندارد

دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به باور غلط مبنی بر تاثیر مصرف تخم‌مرغ بر سفت‌شدن کبد عنوان کرد:

این باور فاقد شواهد علمی بوده و مصرف روزانه تخم‌مرغ هیچ تاثیر سوئی بر چربی‌های خون و بافت کبد ندارد. و باعث چرب شدن کبد و فیبروز (سفتی) کبد نمی‌شود؛ بلکه به‌دلیل بالا بودن ارزش پروتئین سفیده تخم‌مرغ و زرده سرشار از کولین به‌عنوان یک منبع خوب غذایی در سنین سالمندی به حساب می‌آید و می‌تواند سرعت ایجاد سارکوپنی (تحلیل عضلات) را کاهش دهد./وبدا/

انتهای پیام

تفویض امور اجرایی حوزه آرایشی و بهداشتی به دانشگاه‌های علوم پزشکی

تفویض امور اجرایی حوزه آرایشی و بهداشتی به دانشگاه‌های علوم پزشکی

مدیرکل فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی با تاکید بر نظارت کامل بر تولید تا عرضه گفت: تمام فرآیندهای اجرایی حوزه آرایشی و بهداشتی به معاونت‌های غذا و داروی سراسر کشور تفویض شده است.

دکتر محمود آل‌ بویه، با تأکید بر نظارت مستمر و دقیق این سازمان بر محصولات آرایشی و بهداشتی افزود: فرایند نظارت بر این فرآورده‌ها در ایران، یک سازوکار پویا و چندلایه است که از مرحله ورود مواد اولیه به کارخانه تا لحظه عرضه نهایی به بازار را در بر می‌گیرد. مسئولیت اصلی نظارت بر کیفیت و ایمنی این محصولات با سازمان غذا‌و‌دارو است و اداره کل فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی با همکاری معاونت‌های غذا و داروی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور، این فرآیند را اجرا می‌کند.

این نظارت‌ها از لحظه ورود مواد اولیه، در تمامی مراحل تولید، بسته‌بندی، انبارش و توزیع ادامه دارد تا اطمینان حاصل شود محصولی که به دست مصرف‌کننده می‌رسد ایمن و با کیفیت است. در همین راستا، آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور نیز نقش مهمی در پایش کیفی ایفا می‌کنند.

دکتر آل‌ بویه با اشاره به وجود همکاری بین‌بخشی در زمینه تولید و تجارت فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی خاطرنشان کرد: تنظیم بازار و بازرگانی این محصولات در وزارت صمت و تخصیص ارز توسط بانک مرکزی انجام می‌شود، اما تمام نظارت‌های کیفی و ایمنی صرفاً توسط وزارت بهداشت و سازمان غذا‌و‌دارو صورت می‌گیرد.

وی درباره تسهیل فرایندهای صدور مجوز و رسیدگی به درخواست‌ها گفت: سازمان غذا‌و‌دارو، امور اجرایی حوزه آرایشی و بهداشتی را به معاونت‌های غذا و داروی دانشگاه‌های علوم پزشکی تفویض کرده است. این موضوع موجب شده تا دیگر نیازی به مراجعه حضوری به تهران نباشد و متقاضیان بتوانند در نزدیک‌ترین معاونت غذا و دارو، درخواست‌های خود را پیگیری کنند. در صورت نیاز، پرونده‌ها به اداره کل مرکزی ارجاع می‌شود و کل این فرایند به‌گونه‌ای طراحی شده که پاسخگویی در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود.

مدیرکل فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در پایان گفت: کارخانه‌هایی که قصد تولید این محصولات را دارند، باید الزامات سه‌گانه تولید بهینه (GMP)، توزیع بهینه (GDP)، و نگهداری بهینه (GSP) را رعایت کنند. این اصول بخشی از نظام جامع تضمین کیفیت هستند که نه تنها در حوزه آرایشی و بهداشتی، بلکه در تمام فرآورده‌های سلامت‌محور از جمله غذا و دارو اجرا می‌شوند./ایفدانا/

انتهای پیام

بهترین سن برای تزریق واکسن پاپیلوما بین ۹ تا ۱۵ سالگی است

بهترین سن برای تزریق واکسن پاپیلوما بین ۹ تا ۱۵ سالگی است

رئیس کلینیک پاپیلوما دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در کشور ما برای بیماری پاپیلوما، هنوز برنامه واکسیناسیون خیلی عمومی نشده است و متاسفانه ما واکسن را زمانی می‌گیریم که مواجهه‌ای با ویروس داشته باشیم و این در حالی است که باید قبل از مواجهه، این کار را انجام دهیم و بهترین سن در تمام کشورها بین ۹ تا ۱۵ سالگی است.

آنژیلا عطایی با اشاره به اینکه در ایران برای بیماری پاپیلوما، هنوز برنامه‌ی واکسیناسیون عمومی نشده است، اظهار کرد: متاسفانه ما زمانی واکسن می‌زنیم که مواجهه‌ای با ویروس داشته باشیم و این در حالی است که باید قبل از مواجهه، واکسن بزنیم.

وی افزود: این هرگز بدین معنا نیست که افراد در این سن به بی‌پروایی و تمایل به روابط جنسی کشانده شوند؛ بلکه بدین معناست که قبل از این که روابط جنسی در معرض ویروس قرار بگیرد، ایمن شده باشد. سن واکسن به طور کلی ۹ تا ۲۶‌ سالگی است اما سن طلایی بین ۹ تا ۱۵‌سالگی است؛ برخی مطالعات معتقدند که حتی تا ۴۵‌ سالگی و بعد از آن نیز افراد می‌توانند با مشاوره‌ی پزشک، واکسن را دریافت کنند اما بدیهی است که با افزایش سن از میزان اثربخشی واکسن کاسته می‌شود.

دانشیار ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد عوارض واکسن پاپیلوما اظهار کرد: این واکسن بسیار کم‌عارضه است و بیش‌ترین عارضه ی گزارش‌شده، درد ناحیه‌ی تزریق است که چندان مهم نیست و همین نیز در بین مراجعان از بین ۱۰۰۰ نفر فقط یک نفر اتفاق می‌افتد و این آمار بسیار خوبی است.

وی گفت: از آن جا که ایمنی طبیعی نسبت به ویروس، نسبت به ایمنی‌ای که در اثر واکسن ایجاد می‌شود، ضعیف‌تر است و با توجه به تغییراتی که در ویروس‌ها اتفاق می‌افتد، امکان ابتلای مجدد وجود دارد. در تمام نظام‌های بهداشت و درمان دنیا بر این نکته که پیشگیری بهتر از درمان است، تاکید شده است.

عطایی خاطرنشان کرد: در مورد تست اچ‌پی‌وی به مدد ورود کووید و پاندمی که اتفاق افتاد خوشبختانه آزمایشات مولکولی در همه جای دنیا راه افتاده است و همه یک دستگاه پی سی آر دارند تا تست پاپیلوما را انجام دهند اما در واقع ما ناگزیریم و مخصوصا برای خانم‌ها از یک سنی به بعد تست تشخیص اچ‌پی‌وی و غربالگری سرطان سرویکس (سرطان دهانه رحم) را انجام دهیم و این بدان دلیل است که از آن جا که در کشور ما روش‌های تشخیص اچ پی وی  به وسیله‌ی ریل تایم پی سی آر (Real time PCR) انجام می‌شود، ما ناچاریم در کنار پاپ‌اسمیر همیشه یک تست تشخیص اچ‌پی‌وی نیز انجام دهیم.

وی با اشاره به تاسیس اولین کلینیک پاپیلوما در دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: این کلینیک، نخستین و تنها کلینیک پاپیلوما مجوزدار در سطح کشور است و اکنون چهار سال است که ریاست این کلینیک را بر عهده دارم. این شیوه با همکاری چند دانشگاه در کشور انجام می‌شود.

مردم از سیاست‌گذارهای بهداشت و درمان جلوتر هستند

وی همچنین ضمن اشاره به تقاضای مردم برای دریافت واکسن پاپیلوما افزود: آنچه در این حوزه معنادار است، آگاهی‌ای است که چه درست و چه غلط نسبت به چنین معضلی وجود دارد و به نوعی می‌توان گفت که مردم از سیاست‌گذارهای بهداشت و درمان جلوتر هستند و مراجعات فراوانی به ما دارند و نمی‌توان گفت که در چهار سال شیوع پاپیلوما در کشور افزایش یافته است چرا که این مدت، زمان کوتاهی است و این موارد به افزایش آگاهی مردم برمی‌گردد که اطلاع دارند مکانی هست که می‌توانند به آن مراجعه و مشکلات خود را حل کنند.

وی ادامه داد: افرادی که به این مرکز مراجعه می‌کنند دو دسته‌اند. گروه اول کسانی هستند که به بیماری پاپیلوما مبتلا هستند و یا شک دارند که مبتلا شده‌اند و دوم افرادی هستند که برای دریافت واکسن مراجعه می‌کنند که اخیرا تقاضا برای دریافت واکسن افزایش یافته است که باز این موضوع به آگاهی مردم برمی‌گردد و حتی خانواده‌های مذهبی و سنتی نیز برای دریافت واکسن به این مراکز مراجعه می‌کنند.

رئیس کلینیک پاپیلوما دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر این که افزایش آگاهی باعث افزایش مراجعه و درمان می‌شود، بیان کرد: در بین مراجعان برای تشخیص اچ پی وی، تعداد مراجعانی که از تحصیلات بالایی برخوردار و یا حتی مدرک لیسانس دارند بیش‌تر از مراجعان با تحصیلات کم‌تر است و این یعنی هر چقدر تحصیلات بالاتر باشد، گزارش‌دهی نیز بالاتر است.

وی با بیان این که سطح اقتصادی و محل زندگی افراد با ابتلای آن‌ها به اچ پی وی مرتبط نیست، تصریح کرد: جنسیت افراد نیز در ابتلای آن‌ها به اچ پی وی ملاک نیست و قطعا می‌توان گفت که از بین تعداد مراجعین به مرکز نیمی زن و نیمی مرد هستند؛ اما در مطالعات و مقالات ۸۰ درصد آمار مردان و ۲۰ درصد دیگر زنان را نشان می‌دهد و این به این دلیل است که اکثر مطالعات انجام‌شده تابه حال روی سرطان سرویکس بوده است و به همین دلیل ما یک‌سری مطالعات متانالیز انجام دادیم و اطلاعات مختلف مقالات گوناگون را با هم جمع‌بندی کردیم که ۸۰ درصد مطالعات آمار زنان را نشان می‌داد.

استیکما جلوی فرآیند درمانی را می‌گیرد

وی در پایان درباره‌ی اصطلاح استیکما اضافه کرد: استیکما از یک اصطلاح یونانی مشتق می‌شود که به معنای چسباندن یا سوراخ کردن می‌باشد. این فقط مربوط به زمان حال نیست بلکه از قدیم از زمان برده‌داری یا زمانی که روی دام‌ها داغ می زدند، مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در قرن بیستم گافمن از کلمه‌ی استیکما به عنوان یک احساس بدنام‌کننده اجتماعی استفاده کرد؛ بنابراین این اصطلاح اکنون یک اصطلاح جامعه‌شناسی است که برای بسیاری از بیماری‌ها و شرایط جسمی و روانی انسان‌ها می‌تواند استفاده شود.

عطایی در ادامه با ارائه توضیحاتی در رابطه با استیکما یا برچسب‌زنی بیان کرد: در استیکما نه تنها فرد نسبت به خود، احساس بدی پیدا می‌کند بلکه جامعه نیز چنین احساسی دارد

رئیس کلینیک پاپیلوما دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار کرد: استیکما در واقع یک انگ اجتماعی، یک بدنامی و برچسب است، مثلا اچ آی وی از گذشته تاکنون استیکما دارد که این مسئله جهانی است؛ به طوری که دریکی از سال‌ها، اجلاس بین‌المللی ایدز با شعار استاپ استیکما یا «استیکما را متوقف کنید» برگزار شد چرا که استیکما جلوی فرآیند درمانی را می‌گیرد. این اتفاق در مورد دارد پاپیلوما نیز دارد می‌افتد و به دلیل استیکما نمی‌توانیم شیوع بیماری را مهار کنیم.

وی خاطرنشان کرد: به طور کلی کسی که دچار این بیماری می‌شود ممکن است احساس ترس، نگرانی و شرمندگی کند و حتی ممکن است فرد مبتلا بدین خاطر به سیستم بهداشت و درمان مراجعه نکند؛ این مسئله حتی در واکسن هم اتفاق می‌افتد و هر قدر کشوری سنتی‌تر باشد، مقاومت نیز درباره‌ی واکسن‌ها بیش‌تر است.

دکتر عطایی گفت:  مشکلاتی که در مورد واکسن ام ام ار یا پاپیلوما پیش آمد سبب شد که سیاست‌گذاران بهداشت ژاپن و برخی ایالات آمریکا حتی در دوره‌ای این واکسن رامتوقف کنند و در مجموع از سال ۲۰۰۷ تاکنون تنها سه کشور استرالیا، نیوزیلند و انگلستان هستند که  در زمینه واکسن پاپیلوما به برنامه‌ی موفقی دست یافتنند./ایسنا/

انتهای پیام