بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان، عاملی پنهان در بروز بیماریهای قلبی
دهان اغلب بهعنوان دریچهای به سلامت کلی بدن توصیف میشود- و این توصیف بیدلیل نیست. تحقیقات روزافزونی نشان میدهند که بین بهداشت ضعیف دهان و دندان و بیماریهای قلبیعروقی ارتباطی قابلتوجه وجود دارد. اگرچه ممکن است این دو حوزه سلامت در نگاه اول بیربط به نظر برسند، اما وضعیت سلامت دهان میتواند تاثیراتی گسترده بر قلب داشته باشد.
بیماریهای لثه و عفونتهای دهانی میتوانند باعث بروز التهاب شوند، باکتریهای مضر را وارد جریان خون کنند و در موارد شدید حتی منجر به عفونت مستقیم بافت قلب شوند. این عوامل در مجموع ممکن است به بروز مشکلات جدی و گاه تهدیدکننده حیات در سیستم قلبیعروقی منجر شوند.
در مرکز این ارتباط، بیماری پریودنتیت/پیوره قرار دارد- شکل شدیدی از بیماری لثه که بر اثر تجمع طولانیمدت پلاک و ضعف در رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد میشود. در صورت عدم درمان، پلاک موجب تحریک و التهاب بافت لثه شده و در نهایت باعث عقبنشینی و تخریب آن میگردد.
این تخریب، دسترسی باکتریهای دهانی به جریان خون را آسانتر میکند. اقداماتی روزمره مانند مسواکزدن، نخ دندانکشیدن یا جویدن- و بهویژه درمانهای دندانپزشکی- میتوانند مسیری برای حرکت این میکروبها در سراسر بدن فراهم کنند.
زمانیکه برخی باکتریها وارد جریان خون میشوند، میتوانند به اندوتلیوم- یعنی لایه داخلی رگهای خونی- متصل شوند. این اتصال موجب اختلال در سد محافظتی عروق میشود و راه را برای گسترش عفونت در سراسر بدن، از جمله اندامهای حیاتی، هموار میسازد. در موارد شدید، این روند میتواند منجر به نارسایی اندامها یا حتی مرگ شود./ The Conversation
انتهای پیام
انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.