فشارخون یک بیماری قابلکنترل است، نه قابلدرمان
دکتر مریم طاهرخانی، متخصص بیماری های قلبوعروق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت:
بنا به توصیه اتحادیه جهانی فشارخون بالا، افراد بالغ بالای ۱۸ سال باید غربالگری فشارخون شوند؛ به این ترتیب که افراد ۱۸ تا ۳۹ سال هر سه تا پنج سال باید فشارشان را اندازه بگیرند و اگر در حد نرمال بود، سه تا پنج سال بعد، مجدد ارزیابی کنند.
این افراد اگر بهعلت وزن بالا – توده بدنی (BMI) بالاتر از ۲۵ – یا ماکسیمم فشار بین ۱۳۵ تا ۱۳۹ و مینیمم فشار ۸۵ تا ۸۹ میلیمتر جیوه در معرض ابتلا به فشارخون بالا هستند، باید بهصورت سالانه پایش شوند، افراد بالای ۴۰ سال نیز باید هرسال فشارخون خود را اندازهگیری کنند.
فشار خون بالا سالانه بیش از ۱۰ میلیون مرگ و میر را به خود اختصاص میدهد. حفظ وزن مطلوب، اصلاح سبک زندگی، پرهیز از رژیم غذایی ناسالم مثل مصرف غذاهای سرخ کردنی، چرب، آماده و کنسروی، حذف اسیدهای چرب ترانس، خودداری از مصرف الکل و دخانیات و پرهیز از مصرف نمک بیش از یک قاشق چایخوری از جمله اقداماتی است که در راستای پیشگیری از ابتلا به پرفشاری خون بسیار کمککننده خواهد بود.
مشکل اصلی برای کنترل فشارخون، عدم پذیرش بیماران است. با وجود پیشرفتهای بسیار در حوزه درمان، اغلب بیماران یا داروهایشان را مرتب مصرف نمیکنند، یا تصور میکنند پرفشاری خون قابلدرمان است و با کاهش فشار ناشی از درمان بلافاصله دارو را قطع میکنند. این آگاهی باید به بیمار داده شود که فشارخون یک بیماری قابلکنترل است، نه قابلدرمان؛ این کنترل هم به روش دارو درمانی انجام میشود.
توصیه انجمن جهانی فشار خون بر پیروی از یک راهبرد دارویی یکسان در تمام کشورها با طیفهای مختلف اقتصادی و بهداشتی است، البته ما در کشور ملزم به استفاده از این الگوریتم نیستیم و استفاده از داروهای ترکیبی با مصرف یک بار در روز با کارایی موثر از اولویتهای تجویزی است که نمونههای داخلی آن هم تولید شدهاند.
انتهای پیام