پسماند پلاستیکی، منبعی نو برای تولید یک مُسکن پرمصرف شد
پژوهشگران دانشگاه ادینبورو با حمایت شرکت داروسازی آسترازنکا موفق شدهاند نوعی باکتری رایج را شناسایی کنند که میتواند زبالههای پلاستیکی را به ماده مسکن داروی بدون نسخه استامینوفن تبدیل کند. استامینوفن که ماده اصلی داروی شناختهشده «تایلنول» است، معمولا از سوختهای فسیلی تولید میشود، اما این کشف میتواند گامی مهم به سوی تولید دارو از منابع پایدار و بازیافتی باشد.
در این روش نوآورانه، مولکول پلاستیک پلیاتیلن ترفتالات (PET) پلاستیکی سبک و مقاوم که عمدتا در بطریهای آب و بستهبندی مواد غذایی استفاده میشود به ماده موثره استامینوفن تبدیل میشود. نکته قابلتوجه این است که این فرایند در دمای اتاق، طی کمتر از ۲۴ ساعت و با استفاده از یک فرایند تخمیر زیستی مشابه تخمیر در تولید آبجو صورت میگیرد و تقریبا هیچگونه گاز دیاکسید کربنی از آن متصاعد نمیشود.
پلاستیک PET سالانه بیش از ۳۵۰ میلیون تُن زباله در جهان تولید میکند و از عوامل اصلی آلودگیهای محیطزیستی محسوب میشود. اما پژوهشگران تاکید دارند که این ماده نهتنها یک زباله غیرقابل استفاده نیست، بلکه با کمک میکروارگانیسمها میتواند به محصولات ارزشمندی از جمله داروهایی برای درمان بیماریها تبدیل شود.
این پیشرفت علمی میتواند زمینهساز تحول در حوزه بازیافت زیستی و کاهش وابستگی به منابع فسیلی در صنایع دارویی باشد و همزمان به حل یکی از چالشهای بزرگ زیستمحیطی جهان کمک کند.
انتهای پیام
انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.