انسان و آلودگی، عامل نابودی گردهافشانی شبانه
یک مطالعه هشدار میدهد که آلودگی هوا (و عاملان آن) به گونههای گیاهی که به گردهافشانی شبانه وابستهاند آسیب میزند. این پژوهش نشان میدهد که آلودگی هوا موجب کاهش سیگنالهای بویایی میشود که برای گردهافشانهای شبفعال (نظیر شبپرهها) بهمنظور یافتن این گلها حیاتی است. این کاهش بهدلیل مواد شیمیایی منتشرشده در هوا ناشی از احتراق گاز و زغالسنگ در خودروها، نیروگاهها و همچنین پدیدههای طبیعی مانند آتشسوزی جنگلها و صاعقه رخ میدهد.
تیمی از محققان دانشگاه واشنگتن اعلام کردهاند که این فعالیتها واکنشهای شیمیاییای را در جوّ ایجاد میکنند که منجر به تولید رادیکالهای نیترات (NO۳) میشود؛ موادی که بوی گلها را مسدود میکنند. این مطالعه بر اهمیت رابطه حیاتی میان حدود ۱۸۰ هزار گونه گیاه گلدار و گردهافشانهای آنها تاکید دارد و یادآور میشود که بیش از ۷۰ گونه گردهافشان در معرض خطر انقراض یا در وضعیت بحرانی قرار دارند.
این پژوهش بر روی گیاه «گل پامچال شبتاب» تمرکز دارد؛ گیاهی که در مناطق خشک غرب آمریکا بهطور گسترده یافت میشود.
مطالعه همچنین اشاره میکند که نور خورشید در طول روز موجب تجزیه رادیکالهای نیترات (NO۳) میشود و اثرات آن بر آلودگی در روز را کاهش میدهد، اما گلهای شبگرد همچنان در معرض آسیب باقی میمانند.
مناطقی که بیشترین تأثیر را از این اختلال در تعامل میان گیاهان و گردهافشانها میپذیرند شامل غرب آمریکای شمالی، بخشهایی از اروپا، خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوبی و جنوب آفریقا هستند./ Science
انتهای پیام
انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.