خواص بروکلی برای سلامتی
آیا ضربالمثل قدیمی «یک سیب در روز دکتر را دور نگه میدارد» را به یاد دارید؟ شاید لازم باشد آن را به «مصرف روزانه کلم بروکلی دکتر را دور نگه میدارد» تغییر دهیم. از اوایل سال جاری مقالات مختلفی درباره فواید کلم بروکلی برای تسکین درد آرتروز و مفاصل منتشر شده است.
بروکلی منبعی از مواد مغذی مهم از جمله ویتامینهای A، C، K، پتاسیم، کلسیم، آهن، با خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی، و ضد باکتریایی است. بروکلی سرشار از فیبر است که احساس سیری ایجاد کرده و باعث هضم بهتر غذا میشود.
مقاومت آنتیبیوتیکی یکی از نگرانیهای اصلی در سیستم مراقبتهای بهداشتی است.کلم بروکلی رشد برخی از گونههای باکتری مقاوم به آنتیبیوتیک را مهار میکند. برخی تحقیقاتِ در حال انجام قصد دارند که بروکلی را بهعنوان جایگزین یا تقویتکننده اثرات آنتی بیوتیکهای معمول بررسی کنند.
خواص بروکلی:
*محافظ قلب
خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و فیبر بروکلی به کاهش کلسترول و فشار خون نرمال کمک میکنند؛ موارد مهمی که خطر بیماریهای قلبیعروقی را کاهش میدهند.
*کمک به سلامت چشم
محتوای بالای ویتامین A و خواص آنتیاکسیدانی کلم بروکلی ممکن است در برابر تشکیل آب مروارید و دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن که یکی از دلایل اصلی از دستدادن بینایی و نابینایی در سالمندان است، محافظت ایجاد کند.
*کمک به تقویت سیستم ایمنی
ویتامین C موجود در کلم بروکلی سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و از سنتز کلاژن و بهبود زخمها و همچنین جذب آهن در رژیم غذایی حمایت میکند. دو ترکیب کلم بروکلی، ایندول-۳-کاربینول و دی ایندولیل متان، بر پاسخ سیستم ایمنی تأثیر میگذارند و التهاب را کاهش میدهند.
*کمک به استحکام استخوانها
کلم بروکلی یکی از سبزیجاتی است که دارای بالاترین میزان کلسیم است، یک ماده معدنی حیاتی برای استحکام استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان. محتوای ویتامین K آن نیز برای استخوان ضروری است.
*مدیریت وزن
ترکیب پُر از فیبر و کم کالری کلم بروکلی که موجب احساس سیری میشود به مدیریت وزن و حفظ متابولیسم سالم کمک میکند.
*فعالیت آنتیاکسیدانی
کلم بروکلی بهدلیل ترکیب آنتیاکسیدانیِ بالایی که دارد بهخوبی شناخته شده است. آنتیاکسیدانها به محافظت از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند. رادیکالهای آزاد مولکولهای بسیار واکنشپذیری هستند که میتوانند به سلولها آسیب برسانند. تحقیقات نشان میدهد که استرس اکسیداتیو ناشی از عدم تعادل بین تولید رادیکالهای آزاد و دفاع آنتیاکسیدانی بدن میتواند باعث تحریک و حفظ التهاب شود.
*خواص ضدباکتریایی
بروکلی حاوی ترکیبات خاصی مانند گلوکوسینولات است که اثرات ضد باکتریایی نشان میدهد. یکی از باکتریهای حساس به کلم بروکلی هلیکوباکتر پیلوری است که با زخم معده و عفونتهای دستگاه گوارش (GI) مرتبط است. سایر ترکیبات موجود در بروکلی از رشد باکتریهای دیگر جلوگیری میکند. اینها خطر عفونتهای ناشی از غذا از جمله اشرشیا کُلی ، سالمونلا و لیستریا را که منابع رایج بیماریهای منتقله از غذا هستند، کاهش میدهد.
*فعالیت ضد التهابی
التهاب پاسخ طبیعی بدن به عفونت، و سایر محرکهای مضر است. اما التهاب مزمن میتواند مضر باشد و به بیماری قلبی، آرتریت و انواع خاصی از سرطان کمک کند. تحقیقات نشان میدهد که ترکیبی در بروکلی به نام سولفورافان ممکن است به کاهش التهاب کمک کند. همچنین تولید موادی را تحریک میکند که از سلولها در برابر التهاب محافظت میکند.
*اثرات ضد سرطانی
هنگامی که التهاب برای مدت طولانی وجود داشته باشد، میتواند محیطی ایجاد کند که رشد و بقای سلولهای سرطانی فراهم شوند. برخی از سرطانها ارتباط نزدیکی با التهاب مزمن دارند. بیماری التهابی روده (بیماری کرون، کولیت اولسراتیو) خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش میدهد. هپاتیت B و C همراه با التهاب کبد، خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهند. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میتواند باعث التهاب دهانه رحم شود و در ایجاد سرطان دهانه رحم نقش داشته باشد. همه سرطان ها با التهاب مرتبط نیستند و التهاب به تنهایی باعث سرطان نمیشود. با اینحال، کنترل التهاب میتواند خطر ابتلا به برخی سرطانها را کاهش دهد و نتایج را برای افراد مبتلا به سرطان بهبود بخشد.
*یک غذای مفید کاربردی
اثرات کلم بروکلی اهمیت آن را بهعنوان یک غذای کاربردی برجسته میکند. غذاهای کاربردی فراتر از ارزش غذایی، فوایدی برای سلامتی دارند. آنها در برابر بیماریها محافظت ایجاد میکنند، از کمبود مواد مغذی جلوگیری کرده و باعث رشد و نمو مناسب میشوند. با وجودِ این، تحقیقات بیشتری برای تعیین مصرف بهینه، آمادهسازی و تعامل سازنده بالقوه بروکلی با سایر غذاها یا درمانها برای به حداکثر رساندن فواید سلامتیِ آن مورد نیاز است.
انتهای پیام
انتشار این مطلب با ذکر منبع «دنیای سلامت و دارو» بلامانع است.