هشدار سازمان غذا و دارو درباره گیاهان آپارتمانی سمی
کارشناس گروه تجویز و مصرف منطقی و اطلاعرسانی فرآوردههای سلامت سازمان غذا و دارو با اشاره به افزایش مسمومیتهای اتفاقی در یک سال و نیم اخیر بر لزوم مراقبت از کودکان در برابر برخی گیاهان آپارتمانی تأکید کرد.
دکتر راضیه کشاورز، کارشناس در برنامه زنده شبکه اجتماعی با موضوع مسمومیتهای ناشی از گیاهان آپارتمانی با بیان اینکه باتوجه به زندگی شهری، دسترسی به سموم و داروها آسانتر است، گفت: بر همین اساس مسمومیتهای تعمدی و اتفاقی نیز بیشتر شده است.
افزایش مسمومیتهای اتفاقی
بر اساس آمار و گزارشهای موجود در سالهای اخیر، مسمومیتهای اتفاقی کمتر رخداده است. این مسمومیتها طی سالهای قبل از ۱۴۰۱ حدود ۴۰ درصد از مسمومیتها را شامل میشدند؛ اما در سال ۱۴۰۱ و نیمه اول سال ۱۴۰۲ تعداد این مسمومیتها روبهافزایش بوده است؛ چنانکه نزدیک ۵۰ درصد از مسمومیتهای حال حاضر، مسمومیتهای اتفاقی است.
باتوجهبه روند روبهافزایش مسمومیتهای اتفاقی باید نکات استفاده از داروها، صنایع شیمیایی مانند شویندههای خانگی و… را مورد توجه قرارداد تا نحوه پیشگیری از این مسمومیتها را دانست.
دریافت مشاوره از مراکز DPIC و نجات جان مسمومان
از سوی دیگر یک فرد مسموم یا همراه او ممکن است نحوه برخورد با این مسمومیتها و اقدامات لازم را ندانند، در همین راستا یک سری از مراکز به نام مراکز اطلاعرسانی داروهای و سموم (DPIC) دفتر نظارت و پایش فرآوردههای سلامت در تمامی کشور فعال و در آنها داروسازها و پزشکان پس از گذراندن دورههای آموزشی در آنها مشغول به فعالیت هستند و در زمینه مشاورههای دارویی و نحوه مصرف منطقی دارو به افراد مشاوره میدهند.
افراد برای مشاورههای دارویی و نحوه مصرف داروها، پیشگیری از هر نوع تداخل دارویی و یا عوارض به مراکز DPIC تماس گرفته و مشاورههای لازم را دریافت کنند.
این مراکز علاوهبر مشاورههای دارویی، همچنین در زمینه انواع مسمومیت اعم از دارویی، الکل، مواد مخدر، سموم دفع آفات کشاورزی و شویندههای خانگی فعال هستند که افراد با تماس به سامانه ۱۹۰ داخلی ۳ و سپس داخلی ۲ میتوانند در زمینه پیشگیری از مسمومیتها مشاوره لازم را دریافت کنند. این مراکز بهصورت ۱۲ ساعته از ۸ صبح تا ۸ شب فعال هستند.
ساعات اولیه مسمومیت، ساعات حیاتی برای نجات جان افراد محسوب میشوند به همین علت آموزش و راهنماییهایی که لازم است تا اقدامات مؤثر را انجام دهند بسیار مهم است. اگر فردی با یک فرد مسموم مواجه شد ضمن حفظ خونسردی با ۱۹۰ تماس گرفته و مشاورههای لازم را انجام دهند.
القای استفراغ برای نجات جان افراد مسموم درست است؟
برای هر مسمومیتی نیاز القای استفراغ یا نوشاندن آب وجود ندارد. در مسمومیت با شویندههای خانگی القای استفراغ گاهی اوقات وضعیت فرد مسموم را بدتر یا وخیمتر میکند، به همین دلیل باید برای برخورد و انجام اقدامات صحیح باید مشاورههای لازم را دریافت کنند. افراد بسیار زیادی پس از دریافت این مشاورهها از خطر رها شده و حتی نیازی به مراجعه بیمارستانی نداشتهاند.
اگر نیاز به پیگیری و تداوم درمان باشد، همکاران ما در مراکز DPIC به راهنمایی اقدامات حیاتی و اولیه را مشاوره داده و افراد پس از آن برای اخذ درمان بعدی به این مراکز دریافت میکنند.
بیش از ۹۰ درصد مسمومیتها در منازل رخ میدهند و حدود ۱۰ درصد از مسمومیتها هستند که در مشاغل صنعتی و کارخانهجات رخ میدهند به همین دلیل دانستن نکات اولیه پیشگیری از مسمومیتها برای نجات جان افراد لازم است.
مسمومیت با گیاهان یکی از مسمومیتهای شایع بهویژه در میان کودکان است. برخی از گیاهان آپارتمانی که ظاهر زیبایی دارند ممکن است موجب جلبتوجه کودکان شده و با خوردن قسمتی از آن گیاه توسط کودک، دچار مسمومیت و حتی مرگ آنها شوند.
گیاه دیفن باخیا یکی از گیاهانی است که از تمامی قسمتهای گیاه اعم از برگ، ساقه و ریشه آن شیرهای از آن استخراج میشوند که حاوی ترکیب اگزالات کلسیم از آن خارج شده این ترکیب موجب سوزش در پوست یا تورم در دهان، زبان و حلق میشود. این تورم گاه ممکن است گاه موجب عدم تکلم و حتی خفگی شود به همین دلیل باید نکات ضروری در مورد آنها در نظر گرفت.
افرادی که بهقصد تکثیر و قلمهزدن با این گیاه سروکار دارند باید از دستکش استفاده کنند، چرا که مواجه پوست با شیره این گیاه موجب ایجاد تحریکات پوستی یا آلرژیهای گوناگون میشود.
گیاه کالادیوم نیز گیاهی است که مسمومیت توسط آن شایع بوده و همه قسمتهای آن حاوی مواد سمی است در صورت خوردهشدن آن علائم گوارشی، سوزش و تورم در زبان و لبها را ایجاد میکند.
گیاه آزالیا هم از جمله گیاههایی است که موجب مسمومیت میشود، خوردهشدن آن موجب ایجاد علائم گوارشی، تهوع و استفراغ همچنین کاهش ضربان قلب و فشارخون در نتیجه مسمومیت شود.
خرزهره و ایست قلبی
گیاه خرزهره نیز از جمله گیاهانی است که به دلیل داشتن ترکیبات گلیگوزیتها تمامی قسمتهای آن اعم از ریشه، ساقه، برگ و گل به شدت سمی بوده و موجب ایجاد مسمومیت شدید میشوند، این مسمومیت بر روی قلب تأثیر گذاشته و ممکن است موجب ایست قلبی شود.
استنشاق دود خرزهره نیز زمانی که سوزانده میشود موجب ایجاد مسمومیت در قلب میشود.
افراد وقتی میخواهند گیاهی را تهیه کنند باید اطلاعات لازم را در مورد آن گیاه و نام درست آن را بدانند.
مسمومیت با این گیاهان بهویژه دیفن باخیا و خرزهره اگر در زمان لازم به آن رسیدگی نشود، ممکن است موجب مرگ شوند.
انتهای پیام