ویتامین D۳؛ فواید، منابع، و خطرات احتمالی
ویتامین D که ویتامین آفتاب نیز نامیده میشود، یک ماده مغذی ضروری است که از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید، منابع غذایی و مکملها در دسترس است. این ویتامین در بسیاری از جنبههای سلامتی از جمله سلامت استخوانها، عملکرد سیستم ایمنی، و غیره نقش کلیدی دارد. بر اساس تخمینِ برخی تحقیقات تقریبا ۴۸ درصد از جمعیت جهان دارای سطوح پایینتر از حد مطلوب ویتامین D در خون هستند. مکملهای ویتامین D۳ میتوانند گزینهای ایمن برای کمک به رفع کمبود نیازهای این ویتامین در در بدن افراد باشند.
✔️فواید ویتامین D۳
افزایش سلامت استخوانها – تقویت عملکرد سیستم ایمنی – کمک به چربیسوزی و کاهش وزن – بهبود خلقوخو. محققان با بررسی ۲۵ مطالعه به این نتیجه رسیدند که مکملهای ویتامین D میتوانند احساسات منفی فرد را کاهش دهند؛ بهخصوص افرادی که دچار اختلالات افسردگی یا کمبود ویتامین D هستند.
✔️منابع ویتامین D۳
منابع طبیعی ویتامین D۳ عبارتند از: ماهیهای چرب، و روغنهای کبد ماهی. زرده تخممرغ- پنیر و جگر گاو نیز حاوی مقدار کمی ویتامین D۳ هستند.
اگرچه ویتامین D۳ در مکملها و چند منبع غذایی وجود دارد اما میتوانید نیازهای خود را با قرار گرفتن منظم در معرض نور خورشید تأمین کنید. وقتی پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار میگیرد، ویتامین D تولید میکند. با اینحال فراموش نکنید که برای تأمین ویتامین D خود نیازی نیست تا بیش از حد در معرض نور آفتاب قرار بگیرید؛ محافظت از خود در برابر نور خورشید همچنان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست مهم است. عوامل خاصی از جمله رنگدانه پوست و سن نیز میتوانند در میزان تأمین نیازهای ویتامین D در بدن تأثیر بگذارند.
✔️اقدامات احتیاطی
بهتر است قبل از شروع مصرف مکمل ویتامین D با پزشک خود مشورت کنید؛ بهویژه اگر داروهای دیگری مصرف میکنید یا بیماری زمینهای دارید. مکملهای ویتامین D ممکن است با برخی داروها از جمله کورتیکواستروئیدها و داروهای تشنج یا کلسترول بالا تداخل داشته باشند. همچنین مصرف این مکمل در دُز بالا ممکن است برای افرادی که به بیماریهای خاصی مانند هیپرپاراتیروئیدیسم (پرکاری پاراتیروئید)، سارکوئیدوزها (یک بیماری روماتیسمی نادر)، یا بیماری کلیوی مبتلا هستند، مناسب نباشد. مصرف دُزهای بسیار بالای ویتامین D در درازمدت میتواند منجر به افزایش سطح کلسیم در خون شده و علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ، یبوست، ضعف، تشنگی بیش از حد، و تکرر ادرار ایجاد کند و در موارد شدید باعث سنگ کلیه یا آسیب به یک عضو شود.
پیروی از دستورالعملهای توصیهشده توسط پزشک و نظارت منظم بر سطح ویتامین D از طریق آزمایش خون میتواند موجب اطمینان از میزان مصرف این مکمل بهطور ایمن و مؤثر شود.
انتهای پیام