آیا مصرف ترشی خطر بروز سرطان معده را افزایش میدهد؟
دکتر مهدی رضوان، متخصص بیماریهای داخلی و رئیس بیمارستان سینا فرشچیان همدان گفت:
سرطان معده از نظر ابتلا آمار زیادی را به خود اختصاص داده و یکی از شایعترین سرطانها در میان مردان است.
در برخی استانهای کشور بهدلیل تفاوت در سبک غذایی و مصرف زیاد ترشیجات، غذاهای دودی مانند ماهی و برنج دودی، میزان شیوع سرطان معده بیش از دو برابر استانهای دیگر است.
عوامل متعددی مانند عادات غذایی، شیوه پیشگیری از بیماریها، مراقبتهای بهداشتی و دسترسی به خدمات درمانی نقش موثری در ابتلا به سرطان معده دارند.
ژنتیک و سابقه خانوادگی نیز نقش مهمی در بروز این بیماری دارند. همچنین افرادی که در کنار غذا از ترشی استفاده میکنند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
مصرف الکل، مواد غذایی کپکزده، غذاهای فرآوریشده، فستفودها بهویژه هاتداگ، شوریجات و استعمال دخانیات از دیگر ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان معده محسوب میشوند.
برخی افراد بخش کپکزده مواد غذایی مانند مربا یا ترشی را جدا کرده و باقی آن را مصرف میکنند که این اقدام نادرست است و مواد غذایی کپکزده باید بهطور کامل دور ریخته شود.
بهدلیل وسعت آناتومی معده، سرطان معمولا در مراحل اولیه علائمی بروز نمیدهد. با اینحال، علائم اولیه بیماری ممکن است شامل نفخ و درد شکمی باشد. اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، بهطور کامل قابل درمان است.
درد و نفخ شکمی که مقاوم به درمان باشد، سیری زودرس، کمخونی غیرمنتظره بهویژه در مردان یا زنان خارج از دوران بارداری و عادتماهانه، کاهش وزن شدید، تهوع و استفراغ مقاوم به درمان، خون در استفراغ یا مدفوع از جمله نشانههایی هستند که باید جدی گرفته شوند.
افراد بالای ۶۰ سال هر ۱۰ سال یک بار کولونوسکوپی انجام دهند و افراد بالای ۴۵ سال در صورت بروز علائم حتما آندوسکوپی شوند.
استرس میتواند با تضعیف سیستم ایمنی در ابتلا به سرطان معده مؤثر باشد، اما اصلاح سبک غذایی، عدم مصرف فستفود و دخانیات و دسترسی به خدمات بهداشتی مناسب میتواند خطر ابتلا را کاهش دهد.
برای پیشگیری از بیماریهای گوارشی و سرطان معده بهتر است آبمیوههای تازه، لیموترش و نارنج جایگزین ترشیجات شوند.
انتهای پیام